Pałeczki mozzarelli
Tefal
Przepis według Tefal

Pałeczki mozzarelli

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 41 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    26 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

6 osób

  • 1 Gałka mozzarelli

  • 70 g Mielone migdały, przesiane

  • 30 g Tarty parmezan

  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie

  • 1 łyżeczka Czosnek w proszku

  • 1 Duże jajko

  • 1 Białko

  • Olej roślinny

Akcesoria

  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Pokrój gałkę sera mozzarella na 12 pałeczek, a następnie przekrój każdą z nich na pół, aby otrzymać 24 kawałki. W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, starty parmezan, zioła prowansalskie i czosnek w proszku. W drugiej misce ubij widelcem jajko i białko. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Etap 2 /4

Zanurzaj pałeczki mozzarelli w misce z mąką i parmezanem, następnie w misce z jajkami, a na koniec jeszcze raz w misce z mąką. Układaj je na blasze do pieczenia.

Etap 3 /4

Po ułożeniu wszystkich pałeczek włóż blachę do zamrażalnika na co najmniej 1 godzinę.

Etap 4 /4

Wyłóż płytę grillową papierem do pieczenia. Włóż połowę pałeczek mozzarelli do miski do gotowania i upewnij się, że nie stykają się ze sobą. Posmaruj olejem. Ustaw program PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE i piecz przez 13 minut w temperaturze 200°C. W połowie pieczenia weź widelec i obróć pałeczki. Pałeczki powinny być chrupiące i złociste na zewnątrz. Po przyrządzeniu pierwszej porcji weź drugą i powtórz kroki. Podawaj na gorąco.

  • Grill