Pałeczki mozzarelli
- Całkowity czas 1 godz. 41 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 26 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 Gałka mozzarelli
70 g Mielone migdały, przesiane
30 g Tarty parmezan
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1 Duże jajko
1 Białko
Olej roślinny
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Pokrój gałkę sera mozzarella na 12 pałeczek, a następnie przekrój każdą z nich na pół, aby otrzymać 24 kawałki. W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, starty parmezan, zioła prowansalskie i czosnek w proszku. W drugiej misce ubij widelcem jajko i białko. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Etap 2 /4
Zanurzaj pałeczki mozzarelli w misce z mąką i parmezanem, następnie w misce z jajkami, a na koniec jeszcze raz w misce z mąką. Układaj je na blasze do pieczenia.
Etap 3 /4
Po ułożeniu wszystkich pałeczek włóż blachę do zamrażalnika na co najmniej 1 godzinę.
Etap 4 /4
Wyłóż płytę grillową papierem do pieczenia. Włóż połowę pałeczek mozzarelli do miski do gotowania i upewnij się, że nie stykają się ze sobą. Posmaruj olejem. Ustaw program PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE i piecz przez 13 minut w temperaturze 200°C. W połowie pieczenia weź widelec i obróć pałeczki. Pałeczki powinny być chrupiące i złociste na zewnątrz. Po przyrządzeniu pierwszej porcji weź drugą i powtórz kroki. Podawaj na gorąco.