Pasta z zielonych oliwek, suszonych pomidorów i prażonych orzeszków piniowych
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g wydrylowane zielone oliwki (ciężar po obcieknięciu)
3 filet anchois
5 suszone pomidory
3 g czosnek
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka sok z cytryny
5 liść bazylia
30 g orzeszki piniowe
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Podgrzej patelnię bez oleju ani masła, wrzuć orzeszki piniowe i regularnie mieszaj, aż zbrązowieją.
Etap 2 /7
Odstaw na bok.
Etap 3 /7
Obierz ząbek czosnku, przetnij na pół i usuń kiełki.
Etap 4 /7
Wydryluj oliwki.
Etap 5 /7
Do blendera dodaj oliwki, czosnek, suszone pomidory, bazylię, anchois, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
Etap 6 /7
Ustaw wskazany program na 1 min 30 s i uruchom go, aby uzyskać jednorodną konsystencję. W razie potrzeby użyj mieszadła.
Etap 7 /7
Dodaj orzeszki piniowe, wymieszaj i ustaw wskazany program na 30 sekund. Pasta powinna zawierać kawałki orzeszków.