Penne carbonara
Przepis według Magdalena D.T.

Penne carbonara

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 21 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    11 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 200 g boczku wędzonego

  • 2 łyżeczki soli

  • szczypta pieprzu

  • 1 l wody

  • 6 żółtek

  • 50 ml wody do sosu

  • 60 g sera tartego Gran Padano do sosu

  • 30 g Ser tarty Gran Padanodo posypania gotowej potrawy - do smaku

  • 500 g makaronu penne

  • 150 ml śmietanki płynnej 18%.

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Podsmaż boczek bez dodawania oleju.

  • 200g boczku wędzonego

Etap 2 /5

Dodaj do misy makaron, wodę, śmietankę płynną, sól i pieprz. Gotuj pod ciśnieniem 7 min.

  • 200g boczku wędzonego
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1l wody
  • 500g makaronu penne
  • 150ml śmietanki płynnej 18%.

Etap 3 /5

W osobnej miseczce przygotuj sos - pomieszaj 6 żółtek, 60 g sera tartego Gran Padano i 50 ml wody.

  • 6 żółtek
  • 50ml wody do sosu
  • 60g sera tartego Gran Padano do sosu

Etap 4 /5

W trybie utrzymywania ciepła dodaj do dania sos przygotowany w osobnej miseczce. Mieszaj potrawę, aż sos stanie się biały i pokryje cały makaron.

  • 200g boczku wędzonego
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1l wody
  • 6 żółtek
  • 50ml wody do sosu
  • 60g sera tartego Gran Padano do sosu
  • 500g makaronu penne
  • 150ml śmietanki płynnej 18%.

Etap 5 /5

Po nalożeniu potrawy na talerz mozna posypać ją dodatkowo tartym serem Gran Padano do smaku

  • 30g Ser tarty Gran Padanodo posypania gotowej potrawy - do smaku