Piadina - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Piadina

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

6 osób

  • 25 g Wodorowęglan

  • 600 g Mąka do wypieku chleba

  • 30 g Oliwa z oliwek extra vergine

  • 5 g Sól morska

  • 30 cl Woda

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /8

W misie robota umieść mąkę i wodorowęglan.

  • 25g Wodorowęglan
  • 600g Mąka do wypieku chleba

Etap 2 /8

W osobnym naczyniu zważ wodę.

  • 30cl Woda

Etap 3 /8

Do misy robota dodaj oliwę z oliwek i sól. Naciśnij przycisk "Start" i stopniowo dodawaj wodę podczas trwania programu.

  • 30g Oliwa z oliwek extra vergine
  • 5g Sól morska
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 4 /8

Z ciasta uformuj kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.

Etap 5 /8

Ciasto podziel na 4 części, rozwałkuj tak, aby otrzymać 4 koła o średnicy 23-25 cm.

Etap 6 /8

Rozgrzej nieprzywierającą patelnię do średnio-wysokiej temperatury.

Etap 7 /8

Umieszczaj na patelni po jednej piadinie na raz i smaż przez 2 minuty, na każdej stronie.

Etap 8 /8

Podawaj na zimno lub ciepło jako chleb lub nadziewane mozzarellą, szynką parmeńską lub grillowanymi warzywami.