Pieczone pączki
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
10 sztuki
220 g Mąki pszennej
25 g Świeżych drożdży
130 ml Ciepłego mleka
50 g Cukru
50 g Masła roztopionego i ostudzonego
3 Żółtka
1 łyżeczka Ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią
1 Roztrzepane jajko do posmarowania
Nadzienie:
200 g Dowolnego dżemu, np. różanego czy malinowego
Lukier:
2 łyżka Ciepłej wody
100 g Cukru pudru
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Zacznij od zrobienia zaczynu. Ciepłe mleko wymieszaj z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, następnie dodaj drożdże, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Etap 2 /6
Jak zaczyn wyrasta, ubij żółtka z pozostałym cukrem w kąpieli wodnej - do garnka wlej trochę wody i ją zagotuj, na nim ustaw mniejszy garnek lub miskę, włóż do niej żółtka i cukier i ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta.
Etap 3 /6
Do miski wsyp mąkę, dodaj zaczyn, ubite żółtka oraz ekstrakt waniliowy i zacznij ugniatać ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym. Stopniowo wlewaj masło i ugniataj ciasto przez 15 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h.
Etap 4 /6
Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wykrój z niego 10 krążków. Odstaw je do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
Etap 5 /6
Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz partiami po 3-4 sztuki w 160°C przez 9 minut.
Etap 6 /6
Jeszcze ciepłe pączki nadziej ulubionym dżemem przy użyciu szprycy, dzięki temu będzie w środku dużo nadzienia. Na sam koniec udekoruj lukrem. Pączki najlepiej smakują na świeżo.