Pieczone pączki
Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)
Przepis według Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)

Pieczone pączki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 0 min.
  • Czas przygotowania
    0 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

10 sztuki

  • 220 g Mąki pszennej

  • 25 g Świeżych drożdży

  • 130 ml Ciepłego mleka

  • 50 g Cukru

  • 50 g Masła roztopionego i ostudzonego

  • 3 Żółtka

  • 1 łyżeczka Ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią

  • 1 Roztrzepane jajko do posmarowania

  • Nadzienie:

  • 200 g Dowolnego dżemu, np. różanego czy malinowego

  • Lukier:

  • 2 łyżka Ciepłej wody

  • 100 g Cukru pudru

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Zacznij od zrobienia zaczynu. Ciepłe mleko wymieszaj z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, następnie dodaj drożdże, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Etap 2 /6

Jak zaczyn wyrasta, ubij żółtka z pozostałym cukrem w kąpieli wodnej - do garnka wlej trochę wody i ją zagotuj, na nim ustaw mniejszy garnek lub miskę, włóż do niej żółtka i cukier i ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta.

Etap 3 /6

Do miski wsyp mąkę, dodaj zaczyn, ubite żółtka oraz ekstrakt waniliowy i zacznij ugniatać ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym. Stopniowo wlewaj masło i ugniataj ciasto przez 15 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h.

Etap 4 /6

Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wykrój z niego 10 krążków. Odstaw je do wyrośnięcia na kolejne 30 min.

Etap 5 /6

Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz partiami po 3-4 sztuki w 160°C przez 9 minut.

Etap 6 /6

Jeszcze ciepłe pączki nadziej ulubionym dżemem przy użyciu szprycy, dzięki temu będzie w środku dużo nadzienia. Na sam koniec udekoruj lukrem. Pączki najlepiej smakują na świeżo.