Pieczony kurczak w boczku z brokułami, czosnkiem i cytryną
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
16 kawałek Bardzo cienkie plasterki wędzonego boczku (około 225 g)
4 filet Kurczak (około 550 g)
400 g Różyczki brokuła
150 ml Woda
1 łyżka Olej
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1 łyżeczka Czosnek w proszku
0.5 Cytryna
1 łyżeczka Suszony tymianek
0.5 łyżeczka Papryka
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Do miski wlej olej, dodaj czosnek w proszku oraz sok i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj różyczki i podrzuć, aby się pokryły sosem. Przełóż do formy do pieczenia i dolej wodę.
Etap 2 /4
Wymieszaj tymianek, paprykę, czosnek w proszku, sól i pieprz. Posmaruj filety z kurczaka mieszanką przypraw. Na powierzchni roboczej ułóż obok siebie 4 plasterki wędzonego boczku. Na wierzchu każdego z nich połóż filet z kurczaka i owiń go. Weź pozostałe filety i powtórz ten krok.
Etap 3 /4
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 3. Przykryj brokuły pokrywą. Po rozgrzaniu urządzenia połóż filety z kurczaka na płycie grillowej. Piecz przez 20 minut, regularnie obracając filety, tak aby zbrązowiały wszystkie strony. W międzyczasie wymieszaj brokuły.
Etap 4 /4
Podawaj od razu.