Pierś z kaczki w jabłkach
- Całkowity czas 28 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 8 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 kawałek Piersi z kaczki o grubości 2–3 cm (około 800 g)
300 g Kwaśne jabłka
2 goździk Czosnek
1 łyżka Płynny miód
1 łyżka Świeży tymianek
Sól, pieprz
Akcesoria
Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Weź ostry nóż i natnij skórę piersi z kaczki, przecinając tłuszcz do mięsa. Dobrze dopraw solą i pieprzem po stronie skóry i mięsa i włóż piersi do formy do pieczenia, skórą do góry.
Etap 2 /5
Obierz jabłka i pokrój je na 8 kawałków. Usuń gniazda nasienne i ułóż kawałki wokół piersi.
Etap 3 /5
Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Wymieszaj z miodem, tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie polej jabłka ułożone wokół piersi.
Etap 4 /5
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 10 minut, aż mięso zrobi się różowe.
Etap 5 /5
Wyjmij piersi z akcesorium i pozostaw je na 5 minut, a następnie pokrój. Podawaj z jabłkami i sokiem.