Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym
- Całkowity czas 57 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 37 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
3 g Filet z kaczki
1.5 łyżka Mieszanka 4 przypraw
3 łyżka Brązowy cukier
Sól, pieprz
Szalotki
15 g Masło
Pomarańcza
600 ml Wywar z cielęciny
Pomarańcza
1 gałązka Tymianek
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Natnij filety z kaczki ostrym nożem.
Etap 2 /10
Dopraw każdy filet z kaczki mieszanką przypraw, brązowym cukrem, solą i pieprzem.
Etap 3 /10
Umieść filety z kaczki w urządzeniu na płycie. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 4 /10
W połowie gotowania obróć filety z kaczki, aby równomiernie się upiekły. Dostosuj czas gotowania do własnych upodobań i wielkości filetów.
Etap 5 /10
W międzyczasie wyciśnij sok z 1,5 pomarańczy, a pozostałe 1,5 pomarańczy obierz i podziel na segmenty (bez błonek).
Etap 6 /10
Rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj posiekaną szalotkę i duś, aż stanie się szklista.
Etap 7 /10
Wlej sok pomarańczowy i gotuj do zredukowania o połowę. Dodaj wywar z cielęciny i gotuj sos na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
Etap 8 /10
Dodaj tymianek, sól i pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
Etap 9 /10
Przed podaniem wyjmij gałązki tymianku i w razie potrzeby dopraw.
Etap 10 /10
Podawaj pokrojone filety z kaczki z sosem pomarańczowym, udekorowane segmentami pomarańczy.