Pikantna azjatycka zupa wg Andrzeja Andrzejczaka
- Całkowity czas 30 min.
- 10 min.Czas przygotowania 
- 20 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
4 osób
- 600 g Udziki z kurczaka 
- 1.2 l Woda 
- 15 g Sól 
- 30 g Cebula dymka 
- Pomidorki cherry 
- 1 szt. Limonka 
- 200 g Makaron ryżowy 
- 300 ml Mleczko kokosowe 
- 50 ml Sos rybny 
- 200 g Krewetki 
- Na pastę: 
- 20 g Świeże chilli 
- 10 g Mielona kolendra 
- 1 łyżeczka Kmin rzymski 
- 80 g Cebula biała 
- 20 g Trawa cytrynowa 
- 15 g Kurkuma mielona 
- 20 g Czosnek 
- 10 g Słodka papryka mielona 
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotuj składniki.
Etap 2 /7
Udziki z kurczaka włóż do urządzenia, zalej wodą, dodaj sól, sos rybny i gotuj podciśnieniem przez 15min.
Etap 3 /7
W między czasie przygotuj pastę do zupy – wszystkie składniki najlepiej utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem.
Etap 4 /7
Wyjmij ugotowanego kurczaka, zdejmij skórę i wytrybuj mięso.
Etap 5 /7
Do gotowego wywaru wlej mleczko kokosowe, dodaj pastę i surowe krewetki.
Etap 6 /7
Całość włącz na średnie duszenie wg wskazań.
Etap 7 /7
Laksę podaj ze świeżą limonką, pokrojoną dymką, krewetkami i kurczakiem.
