Pikantna azjatycka zupa wg Andrzeja Andrzejczaka
- Całkowity czas 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
600 g Udziki z kurczaka
1.2 l Woda
15 g Sól
30 g Cebula dymka
Pomidorki cherry
1 szt. Limonka
200 g Makaron ryżowy
300 ml Mleczko kokosowe
50 ml Sos rybny
200 g Krewetki
Na pastę:
20 g Świeże chilli
10 g Mielona kolendra
1 łyżeczka Kmin rzymski
80 g Cebula biała
20 g Trawa cytrynowa
15 g Kurkuma mielona
20 g Czosnek
10 g Słodka papryka mielona
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotuj składniki.
Etap 2 /7
Udziki z kurczaka włóż do urządzenia, zalej wodą, dodaj sól, sos rybny i gotuj podciśnieniem przez 15min.
600g Udziki z kurczaka 1.2l Woda 15g Sól 50ml Sos rybny
Etap 3 /7
W między czasie przygotuj pastę do zupy – wszystkie składniki najlepiej utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem.
20g Świeże chilli 10g Mielona kolendra 1łyżeczka Kmin rzymski 80g Cebula biała 20g Trawa cytrynowa 15g Kurkuma mielona 20g Czosnek 10g Słodka papryka mielona
Etap 4 /7
Wyjmij ugotowanego kurczaka, zdejmij skórę i wytrybuj mięso.
Etap 5 /7
Do gotowego wywaru wlej mleczko kokosowe, dodaj pastę i surowe krewetki.
300ml Mleczko kokosowe 200g Krewetki
Etap 6 /7
Całość włącz na średnie duszenie wg wskazań.
Etap 7 /7
Laksę podaj ze świeżą limonką, pokrojoną dymką, krewetkami i kurczakiem.