Pikantna azjatycka zupa wg Andrzeja Andrzejczaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pikantna azjatycka zupa wg Andrzeja Andrzejczaka

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 600 g Udziki z kurczaka

  • 1.2 l Woda

  • 15 g Sól

  • 30 g Cebula dymka

  • Pomidorki cherry

  • 1 szt. Limonka

  • 200 g Makaron ryżowy

  • 300 ml Mleczko kokosowe

  • 50 ml Sos rybny

  • 200 g Krewetki

  • Na pastę:

  • 20 g Świeże chilli

  • 10 g Mielona kolendra

  • 1 łyżeczka Kmin rzymski

  • 80 g Cebula biała

  • 20 g Trawa cytrynowa

  • 15 g Kurkuma mielona

  • 20 g Czosnek

  • 10 g Słodka papryka mielona

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przygotuj składniki.

Etap 2 /7

Udziki z kurczaka włóż do urządzenia, zalej wodą, dodaj sól, sos rybny i gotuj podciśnieniem przez 15min.

  • 600g Udziki z kurczaka
  • 1.2l Woda
  • 15g Sól
  • 50ml Sos rybny

Etap 3 /7

W między czasie przygotuj pastę do zupy – wszystkie składniki najlepiej utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem.

  • 20g Świeże chilli
  • 10g Mielona kolendra
  • 1łyżeczka Kmin rzymski
  • 80g Cebula biała
  • 20g Trawa cytrynowa
  • 15g Kurkuma mielona
  • 20g Czosnek
  • 10g Słodka papryka mielona

Etap 4 /7

Wyjmij ugotowanego kurczaka, zdejmij skórę i wytrybuj mięso.

Etap 5 /7

Do gotowego wywaru wlej mleczko kokosowe, dodaj pastę i surowe krewetki.

  • 300ml Mleczko kokosowe
  • 200g Krewetki

Etap 6 /7

Całość włącz na średnie duszenie wg wskazań.

Etap 7 /7

Laksę podaj ze świeżą limonką, pokrojoną dymką, krewetkami i kurczakiem.