Pikantna tofurdela, czyli pasztet z tofu i fasoli
Przepis według Bartolomeo

Pikantna tofurdela, czyli pasztet z tofu i fasoli

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 63 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    60 godz. 40 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

20 porcje

  • 1 puszka fasoli czerwonej, ale może być też biała

  • 90 g mąki uniwersalnej

  • 360 g tofu wędzonego

  • 1 łyżka suszonego czosnku

  • 1 łyżka suszonej cebuli

  • 1 łyżka suszonej papryki wędzonej lub papryki suszonej słodkiej

  • 1 łyżka sosu worcester/worcestershire

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 2 łyżka koncentratu buliony warzywnego lub 1 kostka bulionu warzywnego

  • 1 papryczka piripiri lub łyżka płatków chili

  • 1 folia aluminiowa

  • 1 papier do pieczenia

  • 1 łyżka ketchupu

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Fasolę i tofu odcedź z płynu. Wszystkie składniki zmiksuj na nierówną masę z grudkami. Najlepiej robić to w malakserze, używają funkcji pulsacyjnej, aż powstanie nierówna masa, jak na pasztet z kawałkami warzyw.

  • 1 puszka fasoli czerwonej, ale może być też biała
  • 90g mąki uniwersalnej
  • 360g tofu wędzonego
  • 1łyżka suszonego czosnku
  • 1łyżka suszonej cebuli
  • 1łyżka suszonej papryki wędzonej lub papryki suszonej słodkiej
  • 1łyżka sosu worcester/worcestershire
  • 1łyżka sosu sojowego
  • 1łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1łyżka sosu sojowego
  • 2łyżka koncentratu buliony warzywnego lub 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 papryczka piripiri lub łyżka płatków chili

Etap 2 /11

Przygotuj kawałek papieru do pieczenia ok. 30 cm i folii aluminiowej ok. 40 cm. Papier do pieczenia połóż na folii aluminiowej. Zmiksowaną masę na Tofurdelę przełóż na papier do pieczenia i zawiń papier, a następnie folię tworząc kształt włoskiego salami (lekko spłaszczonego). Zawijaj tak, aby wałek zmieścił się do koszyka do gotowania na parze od Cook4me. Długość odpowiednia to około 18 cm. Krańce folii aluminiowej zawiń szczelnie, jak cukierek.

  • 1 folia aluminiowa
  • 1 papier do pieczenia

Etap 3 /11

Do urządzenia wstaw koszyk do gotowania na parze i wlej 200 ml/gramów wody. Włóż zawiniętą Tofurdelę do koszyka do gotowania na parze.

Etap 4 /11

Wyjmij ugotowaną Tofurdelę z urządzenia uważając, żeby się nie poparzyć (najlepiej w rękawicach kuchennych i pozostaw do ostygnięcia ok. 30 minut.

Etap 5 /11

Zdejmij folię aluminiową i papier do pieczenia.

Etap 6 /11

Wymieszaj ze sobą musztardę i ketchup, aby powstała glazura. Rozsmaruj po wierzchu Tofurdeli glazurę z ketchupu i musztardu.

  • 1łyżka ketchupu
  • 1łyżka musztardy francuskiej

Etap 7 /11

Wyjmij z misy urządzenia koszyk do gotowania na parze i wylej wodę z misy urządzenia.

Etap 8 /11

Misę włóż do urządzenia po wylaniu wody.

Etap 9 /11

Włóż ugotowaną Tofurdelę do urządzenia. Nałóż nakładę Extra Crisp. Ustaw nakładkę na 200 stopni i 10 minut.

Etap 10 /11

Zdejmij nakładkę. Jeśli glazura z musztardy i ketchupu się skarmelizuje to pomiń ten krok, wyjmij pasztet i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli nie to nałóż nakładkę Extra Crisp i ustaw na kolejne 10 minut z temperaturą 200 stopni.

Etap 11 /11

Wyjmij Tofurdelę i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj na kanapkach z warzywami świeżymi lub kiszonymi. Smacznego