Pizza w kształcie serca
- Całkowity czas 4 godz. 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 2 godz. 35 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
1 porcja
100 g Ciepła woda
4 g Drożdże piekarskie suszone (1 łyżeczka)
1 łyżka Cukier drobny
160 g Mąka do pizzy T00
4 g Sól (1 mała łyżeczka)
30 g Oliwa z oliwek
50 g Sos pomidorowy
35 g Chorizo lub pepperoni pokrojone w cienkie plasterki
60 g Tarta mozzarella
1 szczypta Oregano
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Drożdże umieść w misce z ciepłą wodą (38-40°C) i cukrem. Woda nie powinna być zbyt gorąca, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. W razie potrzeby wymieszaj trzepaczką i odstaw na 5 minut.
Etap 2 /6
Wsyp mąkę do miski, jeśli miksujesz ręcznie, lub do miski robota kuchennego z haczykiem. Dodaj poprzednią mieszaninę, sól i olej. Ugniataj przez 2 minuty. Powinno wyjść elastyczne i bardzo miękkie ciasto. Ciasto powinno być lepkie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Etap 3 /6
Za pomocą noża wytnij serca z plasterków chorizo lub pepperoni. Zachowaj resztki do innego przepisu.
Etap 4 /6
Spłaszcz ciasto na pizzę, pozostawiając trochę powietrza w cieście, aby uzyskać ładny kształt, i rozciągnij je rękami, aby uzyskać kształt dużego serca. Ciasto ułóż na nieprzywierającej formie.
Etap 5 /6
Posmaruj ciasto na pizzę sosem pomidorowym. Na wierzchu ułóż plasterki chorizo lub pepperoni. Posyp mozzarellą i szczyptą oregano. Uruchom program na wskazany czas.
Etap 6 /6
Podaj na gorąco. W razie potrzeby udekoruj pizzę dodatkowymi małymi sercami.