Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pizza z kalafiorową skórką

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 250 g kalafior

  • 25 g tarty parmezan

  • 1 Jajko

  • 1 szczypta oregano (świeże lub suszone)

  • 1 łyżka oliwa z oliwek

  • 125 g cukinie

  • 112 g ser mozzarella

  • 3 łyżka pesto

  • 115 g pomidory

  • Rukola

Czas przygotowania

Etap 1 /13

Umyj kalafior i oderwij różyczki, a następnie włóż je do blendera.

  • 250g kalafior

Etap 2 /13

Ustaw wskazany program na około jedną minutę i uruchom go, aby przyrządzić mąkę kalafiorową.

Etap 3 /13

Przełóż mąkę kalafiorową na nieprzywierającą patelnię i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.

Etap 4 /13

Pozostaw kalafior do ostygnięcia, a następnie przełóż do miski. Dodaj starty parmezan, jajka, oregano i oliwę z oliwek.

  • 25g tarty parmezan
  • 1 Jajko
  • 1szczypta oregano (świeże lub suszone)
  • 1łyżka oliwa z oliwek

Etap 5 /13

Mieszaj drewnianą szpatułką, aż konsystencja ciasta będzie jednorodna.

Etap 6 /13

Nagrzej piekarnik do 220°C.

Etap 7 /13

Rozsmaruj połowę ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastu najlepiej nadać okrągły kształt i zawinąć krawędzie – dzięki temu nie będą za cienkie (w przeciwnym razie podczas pieczenia mogą się przypalić).

Etap 8 /13

Piecz ciasto przez 15–20 minut, aż góra zrobi się złotobrązowa.

Etap 9 /13

Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na bok. Weź drugą połowę ciasta i powtórz ten krok, korzystając z innej blachy do pieczenia.

Etap 10 /13

Połóż połowę plasterków cukinii na każdej przyrządzonej podstawie i dodaj ser mozzarella, pesto, plasterki pomidorów i trochę rukoli.

  • 125g cukinie
  • 112g ser mozzarella
  • 3łyżka pesto
  • 115g pomidory
  • Rukola

Etap 11 /13

Piecz jedną pizzę przez 5 minut, aż roztopi się ser. Wyjmij pizzę z piekarnika i odstaw na bok.

Etap 12 /13

Drugą pizzę natychmiast włóż do piekarnika i piecz przez 5 minut. Wyjmij pizzę z piekarnia.

Etap 13 /13

Serwuj ciepłe.