Placki ziemniaczano-cukiniowe - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Placki ziemniaczano-cukiniowe

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 400 g Ziemniaków

  • 400 g Cukinii

  • 40 g Cebuli

  • 2 Jajka

  • 30 g Mąki

  • 15 g Skrobi ziemniaczanej

  • 3 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 1 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • Sól i pieprz

  • Olej do smażenia

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, cukinii nie obieramy, ale również ścieramy. Bardzo drobno ścieramy również cebulę.

  • 400g Ziemniaków
  • 400g Cukinii
  • 40g Cebuli

Etap 2 /5

Starte warzywa przekładamy na sitko i pozostawiamy na 10 min, a potem odsączamy przyciskając od nadmiaru wody.

Etap 3 /5

Przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, skrobię oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

  • 2 Jajka
  • 30g Mąki
  • 15g Skrobi ziemniaczanej
  • 3łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • 1łyżeczka Czosnku granulowanego
  • Sól i pieprz

Etap 4 /5

Do Cook4me wlewamy olej i nakładamy masę za pomocą łyżki i smażymy po 5 min z każdej strony (w jednej partii smażymy 4 placki, jedna partia 10 min).

  • Olej do smażenia

Etap 5 /5

Po usmażeniu odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.