Podudzia z kurczaka w sosie Pati - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Podudzia z kurczaka w sosie Pati

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Pałki z kurczaka

  • 200 g Winogrona

  • 300 g Ziemniaki

  • 60 g Biała cebula

  • 100 g Masło

  • 100 ml Białe wino

  • 1 szt. Ząbek czosnku

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 łyżka Liście świeżego rozmarynu

  • 1.5 łyżeczka Zioła prowansalskie

  • 1 łyżeczka Gałka muszkatołowa

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki. PRZEPIS WYMAGA UŻYCIA POKRYWY EXTRA CRISP.

  • 500g Pałki z kurczaka
  • 200g Winogrona
  • 300g Ziemniaki
  • 60g Biała cebula
  • 100g Masło
  • 100ml Białe wino
  • 1szt. Ząbek czosnku
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 1łyżka Liście świeżego rozmarynu
  • 1.5łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 1łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz

Etap 2 /6

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

  • 500g Pałki z kurczaka
  • 60g Biała cebula
  • 1szt. Ząbek czosnku

Etap 3 /6

Do Cook4me wkładamy masło i rozpuszczamy, a następnie wlewamy oliwę i dodajemy cebule i czosnek. Całość szklimy przez chwilę w trybie średnie podsmażanie.

  • 60g Biała cebula
  • 100g Masło
  • 1szt. Ząbek czosnku
  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 4 /6

Do urządzenia wlewamy wino i wkładamy pokrojone w małe kawałki ziemniaki oraz rozmaryn. Doprawiamy jedną łyżeczką gałki muszkatołowej, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i mieszamy. Na koniec dodajemy podudzia.

  • 500g Pałki z kurczaka
  • 300g Ziemniaki
  • 100ml Białe wino
  • 1łyżka Liście świeżego rozmarynu
  • 1.5łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 1łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz

Etap 5 /6

Gotuj w Cook4me.

Etap 6 /6

Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez 60 min. Po tym czasie dokładamy do naczynia winogrona, delikatnie mieszamy i pieczemy z pokrywą kolejne 15 min. Na koniec zdejmujemy pokrywę, za pomocą pędzelka smarujemy masłem (sosem z naczynia) kurczaka i pieczemy przez 15 min. Zakładamy pokrywkę Extra Crisp. Ustawiamy program nr 1 i czas 15 min.