Podudzia z kurczaka w sosie Pati
- Całkowity czas 45 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Pałki z kurczaka
200 g Winogrona
300 g Ziemniaki
60 g Biała cebula
100 g Masło
100 ml Białe wino
1 szt. Ząbek czosnku
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Liście świeżego rozmarynu
1.5 łyżeczka Zioła prowansalskie
1 łyżeczka Gałka muszkatołowa
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki. PRZEPIS WYMAGA UŻYCIA POKRYWY EXTRA CRISP.
Etap 2 /6
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Etap 3 /6
Do Cook4me wkładamy masło i rozpuszczamy, a następnie wlewamy oliwę i dodajemy cebule i czosnek. Całość szklimy przez chwilę w trybie średnie podsmażanie.
Etap 4 /6
Do urządzenia wlewamy wino i wkładamy pokrojone w małe kawałki ziemniaki oraz rozmaryn. Doprawiamy jedną łyżeczką gałki muszkatołowej, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i mieszamy. Na koniec dodajemy podudzia.
Etap 5 /6
Gotuj w Cook4me.
Etap 6 /6
Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez 60 min. Po tym czasie dokładamy do naczynia winogrona, delikatnie mieszamy i pieczemy z pokrywą kolejne 15 min. Na koniec zdejmujemy pokrywę, za pomocą pędzelka smarujemy masłem (sosem z naczynia) kurczaka i pieczemy przez 15 min. Zakładamy pokrywkę Extra Crisp. Ustawiamy program nr 1 i czas 15 min.