Policzki wieprzowe wg Andrzeja Andrzejczaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Policzki wieprzowe wg Andrzeja Andrzejczaka

ratings.4.5

4.5/5 -

  • Całkowity czas 0 min.
  • Czas przygotowania
    0 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 kg Policzki wieprzowe

  • 30 g Tymianek świeży

  • 20 g Czosnek

  • 15 g Sól

  • 200 g Marchew

  • 100 g Szalotka

  • 1 łyżeczka Pieprz czarny

  • 30 g Pieprz zielony

  • 700 ml Woda

  • 50 g Masło

  • 50 g Mąka pszenna

  • 50 ml Olej

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj składniki.

  • 1kg Policzki wieprzowe
  • 30g Tymianek świeży
  • 20g Czosnek
  • 15g Sól
  • 200g Marchew
  • 100g Szalotka
  • 1łyżeczka Pieprz czarny
  • 30g Pieprz zielony
  • 700ml Woda
  • 50g Masło
  • 50g Mąka pszenna
  • 50ml Olej

Etap 2 /8

Policzki oczyść i zamarynuj w świeżym tymianku, czosnku, soli i pieprzu.

  • 1kg Policzki wieprzowe
  • 30g Tymianek świeży
  • 20g Czosnek
  • 15g Sól
  • 1łyżeczka Pieprz czarny

Etap 3 /8

Marchew pokrój w 2-3 mm talarki. Szalotkę pokrój w grubsze piórka.

  • 200g Marchew
  • 100g Szalotka

Etap 4 /8

Warzywa mocno podsmaż wg wskazań.

  • 200g Marchew
  • 100g Szalotka

Etap 5 /8

Następnie wrzuć policzki, dodaj zielony pieprz, zioła i gotuj podciśnieniem przez 30minut.

  • 1kg Policzki wieprzowe
  • 30g Tymianek świeży
  • 20g Czosnek
  • 15g Sól
  • 1łyżeczka Pieprz czarny
  • 30g Pieprz zielony

Etap 6 /8

Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę pszenną, zrób zasmażkę.

  • 50g Masło
  • 50g Mąka pszenna

Etap 7 /8

Na koniec wyjmij miękkie policzki z sosu i zagęść go zasmażką na średnim duszeniu. Po czym wrzuć mięso z powrotem do sosu.

Etap 8 /8

Policzki podawaj z ulubionym warzywem np.: brokułami i pieczonymi ziemniakami.