Przegrzebki owinięte w prosciutto
- Całkowity czas 35 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 c świeże liście bazylii aż do brzegów
0.25 c prażone orzeszki piniowe
2 goździk świeży sok z cytryny
1 łyżka czosnek
0.5 c sól i pieprz, oddzielnie
0.25 c oliwa z oliwek
500 g przegrzebki
4 prosciutto
Czas przygotowania
Etap 1 /4
W robocie kuchennym zmiksuj bazylię, orzeszki piniowe, sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz. Miksuj w trybie pulsacyjnym, aż powstaną drobne cząsteczki. Nie wyłączaj urządzenia. Powoli wlewaj olej, dopóki wszystko dobrze się nie wymiesza. Odstaw na bok.
Etap 2 /4
Wysusz każdy przegrzebek papierowym ręcznikiem. Pokrój każdy plasterek prosciutto na 4 długie paski. Owiń pasek prosciutto wokół każdego przegrzebka i unieruchom go wykałaczką.
Etap 3 /4
Jeśli OptiGrill nie jest połączony: – Włącz grill. – Wybierz program Ryby na grillu i naciśnij OK. Jeśli OptiGrill jest połączony: – Spersonalizuj preferencje gotowania za pomocą linku podanego pod tym krokiem, a następnie naciśnij OK na urządzeniu OptiGrill. Kontynuuj przepis: Gdy purpurowa kontrolka przestanie migać, połóż przegrzebki na grillu i zamknij pokrywkę. Piecz do czasu, aż kontrolka zmieni kolor na pomarańczowy.
Etap 4 /4
Na wierzch każdego przegrzebka nałóż porcję pesto i posyp jeszcze kilkoma orzeszkami piniowymi.