Przegrzebki owinięte w prosciutto - przepisy OptiGrill + | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Przegrzebki owinięte w prosciutto

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2 c świeże liście bazylii aż do brzegów

  • 0.25 c prażone orzeszki piniowe

  • 2 goździk świeży sok z cytryny

  • 1 łyżka czosnek

  • 0.5 c sól i pieprz, oddzielnie

  • 0.25 c oliwa z oliwek

  • 500 g przegrzebki

  • 4 prosciutto

Czas przygotowania

Etap 1 /4

W robocie kuchennym zmiksuj bazylię, orzeszki piniowe, sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz. Miksuj w trybie pulsacyjnym, aż powstaną drobne cząsteczki. Nie wyłączaj urządzenia. Powoli wlewaj olej, dopóki wszystko dobrze się nie wymiesza. Odstaw na bok.

Etap 2 /4

Wysusz każdy przegrzebek papierowym ręcznikiem. Pokrój każdy plasterek prosciutto na 4 długie paski. Owiń pasek prosciutto wokół każdego przegrzebka i unieruchom go wykałaczką.

Etap 3 /4

Jeśli OptiGrill nie jest połączony: – Włącz grill. – Wybierz program Ryby na grillu i naciśnij OK. Jeśli OptiGrill jest połączony: – Spersonalizuj preferencje gotowania za pomocą linku podanego pod tym krokiem, a następnie naciśnij OK na urządzeniu OptiGrill. Kontynuuj przepis: Gdy purpurowa kontrolka przestanie migać, połóż przegrzebki na grillu i zamknij pokrywkę. Piecz do czasu, aż kontrolka zmieni kolor na pomarańczowy.

Etap 4 /4

Na wierzch każdego przegrzebka nałóż porcję pesto i posyp jeszcze kilkoma orzeszkami piniowymi.