Purée orzechowe z grillowanym serem halloumi
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
400 g Ziemniaków (2 duże lub 6 średnich ziemniaków typu bc)
50 g Masła orzechowego (czubata łyżka stołowa)
100 ml Śmietanki
0.5 łyżeczka Soli
100 ml Wody (wrzątku)
200 g Powideł śliwkowych
10 g Pistacji (opcjonalnie do ozdoby)
200 g Sera halloumi
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Ziemniaki obieramy i gotujemy z 250 ml wody.
Etap 2 /4
Ugotowane ziemniaki ucieramy z masłem orzechowym, śmietanką i solą na gładką, gęstą masę. W przypadku odgrzewania gotową masę rozcieńczamy gorącą wodą – do uzyskania gęstej kremowej.
Etap 3 /4
Uruchamiamy mocne podsmażanie. Gdy Cook4me się nagrzeje, wkładamy do misy ser i grillujemy bez dodatku tłuszczu po 3 min z każdej strony. Gotowy ser kroimy w kostkę 3x3 na 6 lub 8 kostek.
Etap 4 /4
Puree podajemy z grillowanym serem i powidłami.