Purée orzechowe z grillowanym serem halloumi - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Purée orzechowe z grillowanym serem halloumi

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 osób

  • 400 g Ziemniaków (2 duże lub 6 średnich ziemniaków typu bc)

  • 50 g Masła orzechowego (czubata łyżka stołowa)

  • 100 ml Śmietanki

  • 0.5 łyżeczka Soli

  • 100 ml Wody (wrzątku)

  • 200 g Powideł śliwkowych

  • 10 g Pistacji (opcjonalnie do ozdoby)

  • 200 g Sera halloumi

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Ziemniaki obieramy i gotujemy z 250 ml wody.

Etap 2 /4

Ugotowane ziemniaki ucieramy z masłem orzechowym, śmietanką i solą na gładką, gęstą masę. W przypadku odgrzewania gotową masę rozcieńczamy gorącą wodą – do uzyskania gęstej kremowej.

Etap 3 /4

Uruchamiamy mocne podsmażanie. Gdy Cook4me się nagrzeje, wkładamy do misy ser i grillujemy bez dodatku tłuszczu po 3 min z każdej strony. Gotowy ser kroimy w kostkę 3x3 na 6 lub 8 kostek.

Etap 4 /4

Puree podajemy z grillowanym serem i powidłami.