Pyszne wegańskie kopułki czekoladowo-wiśniowe
- Całkowity czas 2 godz. 7 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 27 min.
Gotowanie - 1 godz. 15 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
160 g Cukier
280 g Mąka
2 łyżeczka Proszek do pieczenia (8g)
40 g Kakao
2 g Ocet winny lub sok z cytryny
180 ml Olej
260 g Wiśnie w syropie
260 g Syrop wiśniowy
2 szczypta Sól
Polewa do ciasta:
240 g Czekolada
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W misie wymieszaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia i gorzkie kakao w proszku z 2 szczyptami soli. Zrób dołek na środku i dodaj ocet, olej i syrop wiśniowy. Ubijaj, aż uzyskasz masę o gładkiej konsystencji.
Etap 2 /6
Włóż 3/4 wiśni do karbowanych foremek. Przykryj masą kakaową. Pozostałe wiśnie ułóż na wierzchu. Włóż foremki do Cake Factory.
Etap 3 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 4 /6
Pozostaw babeczki do ostygnięcia, a następnie ostrożnie wyjmij je z foremek.
Etap 5 /6
Wsyp kawałeczki czekolady do miski. Włóż misę do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 6 /6
Roztopioną czekoladę mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Połóż ciastka na stojaku i polej je czekoladą. Wstaw do lodówki, aby polewa czekoladowa stwardniała lub podawaj jak czekolada jest jeszcze ciepła.