Pyszne wegańskie kopułki czekoladowo-wiśniowe
Tefal
Przepis według Tefal

Pyszne wegańskie kopułki czekoladowo-wiśniowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 7 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    27 min.
  • Studzenie
    1 godz. 15 min.

Składniki

2 porcje

  • 160 g Cukier

  • 280 g Mąka

  • 2 łyżeczka Proszek do pieczenia (8g)

  • 40 g Kakao

  • 2 g Ocet winny lub sok z cytryny

  • 180 ml Olej

  • 260 g Wiśnie w syropie

  • 260 g Syrop wiśniowy

  • 2 szczypta Sól

  • Polewa do ciasta:

  • 240 g Czekolada

Czas przygotowania

Etap 1 /6

W misie wymieszaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia i gorzkie kakao w proszku z 2 szczyptami soli. Zrób dołek na środku i dodaj ocet, olej i syrop wiśniowy. Ubijaj, aż uzyskasz masę o gładkiej konsystencji.

  • 160g Cukier
  • 280g Mąka
  • 2łyżeczka Proszek do pieczenia (8g)
  • 40g Kakao
  • 2g Ocet winny lub sok z cytryny
  • 180ml Olej
  • 260g Syrop wiśniowy
  • 2szczypta Sól

Etap 2 /6

Włóż 3/4 wiśni do karbowanych foremek. Przykryj masą kakaową. Pozostałe wiśnie ułóż na wierzchu. Włóż foremki do Cake Factory.

  • 260g Wiśnie w syropie

Etap 3 /6

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

Etap 4 /6

Pozostaw babeczki do ostygnięcia, a następnie ostrożnie wyjmij je z foremek.

Etap 5 /6

Wsyp kawałeczki czekolady do miski. Włóż misę do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.

  • 240g Czekolada

Etap 6 /6

Roztopioną czekoladę mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Połóż ciastka na stojaku i polej je czekoladą. Wstaw do lodówki, aby polewa czekoladowa stwardniała lub podawaj jak czekolada jest jeszcze ciepła.

  • 240g Czekolada