Pyszny kapuśniak
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
5 osób
300 Kiełbasy
150 g Boczku wędzonego
2 Marchewki
1 Pietruszka
100 Selera
500 g Ziemniaków
370 g Kapusty kiszonej
1 Cebula
4 Ząbki czosnku
1 łyżeczka Majeranku
1 łyżeczka Soli
1 łyżka Mąki pszennej
4 Ziela angielskie
2 Liście laurowe
Pieprz do smaku
1.5 Litra wody
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Marchewkę pokrój w plasterki. Pietruszkę i seler pozostaw w całości. Ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli masz mocno kwaśną kapustę – wypłucz ją przez chwilę pod bieżącą wodą i odciśnij z nadmiaru płynu. Następnie przetnij ją 2-3 razy. Kiełbasę pokrój w plasterki, a boczek w kostkę.
Etap 3 /6
Do Cook4me dodaj boczek. Obsmażaj go około 5 minut. Następnie dorzuć kiełbasę i cebulę. Smaż dalej kolejne 3 minuty.
Etap 4 /6
Teraz dodaj czosnek i mąkę, a następnie smaż dalej wszystko przez 2 minuty często mieszając.
Etap 5 /6
Dodaj 1,5 litra zimnej wody, wymieszaj, a po chwili wrzuć marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, kapustę oraz przyprawy: sól (na początek 1 łyżeczkę), pieprz, majeranek, liście laurowe i ziela angielskie.
Etap 6 /6
Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem. Po ugotowaniu sprawdź smak. Ja czasami musiałam dodać więcej soli. Wszystko zależało od kapusty jakiej używałam.