Roladki z bakłażana z parmezanem
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g Sos pomidorowy
2 łyżeczka Cebula w proszku
2 łyżeczka Czosnek w proszku
2 łyżeczka Suszone oregano
1 łyżeczka Sól
2 łyżka Oliwa z oliwek
Pieprz
2 Kulka mozzarelli pokrojona w słupki o grubości 1 cm
800 g Bakłażany pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm, grillowane lub smażone na patelni
3 łyżka Tarty parmezan
Czas przygotowania
Etap 1 /4
W pojemniku wymieszaj sos pomidorowy, cebulę, czosnek, oregano, sól, oliwę z oliwek i pieprz. Odstaw na bok. Umieść kawałek mozzarelli na jednym końcu plastra bakłażana i ostrożnie zwiń plaster, aby utworzyć roladkę. Powtórz tę czynność dla pozostałych plastrów.
Etap 2 /4
Wylej połowę sosu pomidorowego na dno tortownicy o rozmiarze odpowiednim do Twoich potrzeb. Ułóż roladki z bakłażana pionowo w formie. Polej resztą sosu pomidorowego i posyp startym parmezanem.
Etap 3 /4
Umieść formę w urządzeniu, na płycie. Rozpocznij pieczenie.
Etap 4 /4
Podawaj z zieloną sałatą.