Rumsztyk z grillowanym jabłkiem i orzechowym pesto - przepisy OptiGrill + | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Rumsztyk z grillowanym jabłkiem i orzechowym pesto

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 2 szt. rumsztyki (ok. 250 g)

  • 2 szt. jabłko

  • 0.5 szt. cykoria

  • 0.5 pęczek pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • 40 g orzechy włoskie

  • 40 g orzechy pekan

  • 30 g migdały

  • 100 ml oliwa z oliwek

  • 40 g parmezan

  • sól

  • pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Opłucz stek pod strumieniem zimnej wody i wysusz, poklepując papierowym ręcznikiem. Umyj i wysusz jabłka, usuń gniazdo nasienne za pomocą wydrążacza i pokrój owoce na plasterki o grubości ok. 2 cm.

  • 2szt. rumsztyki (ok. 250 g)
  • 2szt. jabłko

Etap 2 /6

Aby przyrządzić pesto, grubo posiekaj orzechy. Weź blender ręczny i zblenduj orzechy, oliwę z oliwek oraz parmezan. Dopraw solą i pieprzem.

  • 40g orzechy włoskie
  • 40g orzechy pekan
  • 30g migdały
  • 100ml oliwa z oliwek
  • 40g parmezan
  • sól
  • pieprz

Etap 3 /6

Włącz grill, wybierz program Stek i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż steki na grillu i zamknij go – mięso upiecze się automatycznie. Po pojawieniu się komunikatu „Średnio upieczone” lub osiągnięciu pomarańczowego poziomu wyjmij steki, a następnie pozostaw do ostygnięcia na ok. 10 minut.

Etap 4 /6

Wytrzyj grill ściereczką, aby usunąć wszelkie pozostałości mięsa. Ustaw tryb Manualny, wybierz czerwone ustawienie / temperaturę 240°C i poczekaj, aż urządzenie rozgrzeje się. Następnie grilluj plasterki jabłek przez około 3 minuty.

Etap 5 /6

Umyj i wysusz czerwoną cykorię, usuń łodygę i pokrój na cienkie paski. Umyj trybule, strząśnij wodę i oderwij końcówki.

  • 0.5szt. cykoria
  • 0.5 pęczek pietruszki

Etap 6 /6

Pokrój stek na plasterki i podawaj z jabłkami oraz sałatką. Spryskaj sałatkę oliwą z oliwek i podawaj z orzechowym pesto.

  • sól
  • pieprz