Rumsztyk z grillowanym jabłkiem i orzechowym pesto
- Całkowity czas 35 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
2 szt. rumsztyki (ok. 250 g)
2 szt. jabłko
0.5 szt. cykoria
0.5 pęczek pietruszki
sól
pieprz
40 g orzechy włoskie
40 g orzechy pekan
30 g migdały
100 ml oliwa z oliwek
40 g parmezan
sól
pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Opłucz stek pod strumieniem zimnej wody i wysusz, poklepując papierowym ręcznikiem. Umyj i wysusz jabłka, usuń gniazdo nasienne za pomocą wydrążacza i pokrój owoce na plasterki o grubości ok. 2 cm.
2szt. rumsztyki (ok. 250 g) 2szt. jabłko
Etap 2 /6
Aby przyrządzić pesto, grubo posiekaj orzechy. Weź blender ręczny i zblenduj orzechy, oliwę z oliwek oraz parmezan. Dopraw solą i pieprzem.
40g orzechy włoskie 40g orzechy pekan 30g migdały 100ml oliwa z oliwek 40g parmezan sól pieprz
Etap 3 /6
Włącz grill, wybierz program Stek i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż steki na grillu i zamknij go – mięso upiecze się automatycznie. Po pojawieniu się komunikatu „Średnio upieczone” lub osiągnięciu pomarańczowego poziomu wyjmij steki, a następnie pozostaw do ostygnięcia na ok. 10 minut.
Etap 4 /6
Wytrzyj grill ściereczką, aby usunąć wszelkie pozostałości mięsa. Ustaw tryb Manualny, wybierz czerwone ustawienie / temperaturę 240°C i poczekaj, aż urządzenie rozgrzeje się. Następnie grilluj plasterki jabłek przez około 3 minuty.
Etap 5 /6
Umyj i wysusz czerwoną cykorię, usuń łodygę i pokrój na cienkie paski. Umyj trybule, strząśnij wodę i oderwij końcówki.
0.5szt. cykoria 0.5 pęczek pietruszki
Etap 6 /6
Pokrój stek na plasterki i podawaj z jabłkami oraz sałatką. Spryskaj sałatkę oliwą z oliwek i podawaj z orzechowym pesto.
sól pieprz