Ryż biryani - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ryż biryani

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    18 min.
  • Gotowanie
    7 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 300 g Ryż basmati

  • 600 ml Woda

  • 2 szczypta Szafran mielony

  • 4.5 łyżka Mieszanka przypraw indyjskich

  • 30 g Pistacje łuskane

  • 3 łyżka Olej arachidowy

  • 300 g Bakłażan

  • 1.5 Czerwona cebula

  • 225 g Fasolka szparagowa

  • 150 g Groszek zielony

  • 60 g Rodzynki

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj składniki.

  • 300g Ryż basmati
  • 2szczypta Szafran mielony
  • 4.5łyżka Mieszanka przypraw indyjskich
  • 30g Pistacje łuskane
  • 3łyżka Olej arachidowy
  • 300g Bakłażan
  • 1.5 Czerwona cebula
  • 225g Fasolka szparagowa
  • 150g Groszek zielony
  • 60g Rodzynki

Etap 2 /8

Przepłucz ryż w zimnej wodzie.

  • 300g Ryż basmati

Etap 3 /8

Bakłażana pokrój w kostkę, posiekaj cebulę, fasolkę pokrój na 3 części.

  • 300g Bakłażan
  • 1.5 Czerwona cebula
  • 225g Fasolka szparagowa

Etap 4 /8

Wlej olej do Cook4me.

  • 3łyżka Olej arachidowy

Etap 5 /8

Dodaj bakłażana i przyprawy. Podsmażaj przez 5 minut. Następnie dodaj cebulę, fasolkę, groszek i rodzynki i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty. Dodaj sól.

  • 4.5łyżka Mieszanka przypraw indyjskich
  • 300g Bakłażan
  • 1.5 Czerwona cebula
  • 225g Fasolka szparagowa
  • 150g Groszek zielony
  • 60g Rodzynki

Etap 6 /8

Przełóż do innego naczynia. Do Cook4me wsyp ryż i zalej wodą. Dodaj szafran i sól.

  • 300g Ryż basmati
  • 600ml Woda
  • 2szczypta Szafran mielony

Etap 7 /8

Gotowanie pod ciśnieniem.

Etap 8 /8

Dodaj przygotowane warzywa i pistacje. Wymieszaj. Podawaj z mięsem lub rybą.

  • 30g Pistacje łuskane
  • 300g Bakłażan
  • 1.5 Czerwona cebula
  • 225g Fasolka szparagowa
  • 150g Groszek zielony