Ryż biryani
- Całkowity czas 25 min.
- 18 min.
Czas przygotowania - 7 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
300 g Ryż basmati
600 ml Woda
2 szczypta Szafran mielony
4.5 łyżka Mieszanka przypraw indyjskich
30 g Pistacje łuskane
3 łyżka Olej arachidowy
300 g Bakłażan
1.5 Czerwona cebula
225 g Fasolka szparagowa
150 g Groszek zielony
60 g Rodzynki
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj składniki.
Etap 2 /8
Przepłucz ryż w zimnej wodzie.
Etap 3 /8
Bakłażana pokrój w kostkę, posiekaj cebulę, fasolkę pokrój na 3 części.
Etap 4 /8
Wlej olej do Cook4me.
Etap 5 /8
Dodaj bakłażana i przyprawy. Podsmażaj przez 5 minut. Następnie dodaj cebulę, fasolkę, groszek i rodzynki i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty. Dodaj sól.
Etap 6 /8
Przełóż do innego naczynia. Do Cook4me wsyp ryż i zalej wodą. Dodaj szafran i sól.
Etap 7 /8
Gotowanie pod ciśnieniem.
Etap 8 /8
Dodaj przygotowane warzywa i pistacje. Wymieszaj. Podawaj z mięsem lub rybą.