Słodkie ciasto kruche
Tefal
Przepis według Tefal

Słodkie ciasto kruche

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

8 osób

  • 80 g Masło

  • 80 g Cukier

  • 1 Żółtko jajka

  • 1 szczypta Sól

  • 100 g Mąka

  • 100 g Mąka

  • 1 cl Woda

Akcesoria

  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Wyjmij masło z lodówki na 1 godzinę przed zrobieniem ciasta i pokrój je w kostkę lub włóż do mikrofalówki na 5–10 sekund, aby lekko zmiękło (ale nie roztopiło się).

  • 80g Masło

Etap 2 /6

Umieść cukier, żółtko, wodę, masło i sól w misie urządzenia. Naciśnij "Start".

  • 80g Masło
  • 80g Cukier
  • 1 Żółtko jajka
  • 1szczypta Sól
  • 1cl Woda
  • Ubijaczka

Etap 3 /6

Dodaj pierwszą porcję mąki i naciśnij "Start".

  • 100g Mąka
  • Ubijaczka

Etap 4 /6

Dodaj drugą porcję mąki i naciśnij "Start".

  • 100g Mąka
  • Ubijaczka

Etap 5 /6

Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni. Z ciasta uformuj bochenek, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki na 2 godziny.

Etap 6 /6

Twoje ciasto jest gotowe, możesz użyć go w innym przepisie lub rozwałkować i piec w 160 stopniach przez 15 minut.