Słodkie ciasto kruche
- Całkowity czas 2 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
80 g Masło
80 g Cukier
1 Żółtko jajka
1 szczypta Sól
100 g Mąka
100 g Mąka
1 cl Woda
Akcesoria
Ubijaczka
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Wyjmij masło z lodówki na 1 godzinę przed zrobieniem ciasta i pokrój je w kostkę lub włóż do mikrofalówki na 5–10 sekund, aby lekko zmiękło (ale nie roztopiło się).
Etap 2 /6
Umieść cukier, żółtko, wodę, masło i sól w misie urządzenia. Naciśnij "Start".
Etap 3 /6
Dodaj pierwszą porcję mąki i naciśnij "Start".
Etap 4 /6
Dodaj drugą porcję mąki i naciśnij "Start".
Etap 5 /6
Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni. Z ciasta uformuj bochenek, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki na 2 godziny.
Etap 6 /6
Twoje ciasto jest gotowe, możesz użyć go w innym przepisie lub rozwałkować i piec w 160 stopniach przez 15 minut.