Sałatka jarzynowa
- Całkowity czas 53 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 13 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
8 porcja
700 g (4szt) duże sztuki marchewki
200 g (2szt.) Pietruszki (korzeń)
150 g Jabłka
150 g Selera
100 g Pora
550 g Ziemniaków
4 Szt. Jajka
50 g Cebuli
3 łyżka Majonezu
3 łyżka Jogurtu naturalnego
3 szczypta Soli
3 szczypta Pieprzu
3 szt. Ogórka kiszonego
300 ml Wody
1 Puszka groszku
1 łyżeczka soli
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Marchew, pietruszkę, seler umyć obrać i przekroić na pół. Ziemniaki umyć. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki włóż do koszyczka. Wlej do misy 300 ml wody i łyżeczkę soli. Włóż koszyczek z warzywami. Włącz gotowanie pod ciśnieniem/ ekspres 13 minut. Ugotuj jajka na twardo w garnku. Wystudz i obierz.
Etap 2 /3
Jak warzywa się ugotują, wyciągnij koszyczek, ostudź warzywa i obierz ziemniaki. Wystudzone warzywa pokrój w kostkę. Jajka, jabłko, ogórki, cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzuć do miski z warzywami. Por sparzyć wrzątkiem i drobno pokroić. Dodać do warzyw. Odsącz groszek i dodaj do reszty.
Etap 3 /3
Dopraw warzywa po swojemu. Majonez z jogurtem wymieszać i dodać do warzyw. Dobrze wymieszać i włożyć do miski, odstawić do lodówki. Smacznego 😀