Sałatka tabbouleh
- Całkowity czas 4 godz. 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 4 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
175 g Kuskus
200 g Cytryny
250 g Ogórek
75 g Marchewka
50 g Czerwone cebule
20 g Pietruszka
10 g Mięta
150 g Granat
30 g Oliwa z oliwek
2 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przełóż kuskus do miski i zalej zimną wodą. Zostaw na 30 minut, od czasu do czasu mieszając widelcem, aby go napowietrzyć.
Etap 2 /7
Przekrój cytryny na pół i ostrożnie wyciśnij sok za pomocą wyciskarki do cytrusów, naciskając "Start".
Etap 3 /7
Umyj i obierz warzywa. Pokrój na kawałki. Odłóż na bok.
Etap 4 /7
Obierz cebulę i grubo posiekaj. Włóż je do misy rozdrabniacza. Dodaj ogórka i marchewkę. Naciśnij "Start". Dostosuj czas rozdrabniania do swoich preferencji dotyczących mniejszych lub większych kawałków.
Etap 5 /7
Wymieszaj warzywa z kuskusem. Pietruszkę i miętę umyj, obierz liście i osusz je. Odetnij liście, jeśli są zbyt duże. Odłóż kilka do dekoracji, a resztę włóż do misy rozdrabniacza. Naciśnij "Start". W razie potrzeby, oczyść ścianki misy z resztek i ponownie uruchom rozdrabniacz.
Etap 6 /7
Wyłuskaj pestki granatu. Do mieszanki z kuskusem dodaj posiekaną pietruszkę i miętę oraz pestki granata. Skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dopraw i wymieszaj. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
Etap 7 /7
Dopraw do smaku, udekoruj listkami mięty i pietruszki i podawaj schłodzone.