Sałatka tabbouleh - przepisy Kitchen Coach | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Sałatka tabbouleh

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 4 godz. 50 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    4 godz. 30 min.

Składniki

4 osób

  • 175 g Kuskus

  • 200 g Cytryny

  • 250 g Ogórek

  • 75 g Marchewka

  • 50 g Czerwone cebule

  • 20 g Pietruszka

  • 10 g Mięta

  • 150 g Granat

  • 30 g Oliwa z oliwek

  • 2 szczypta Sól

  • 1 szczypta Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przełóż kuskus do miski i zalej zimną wodą. Zostaw na 30 minut, od czasu do czasu mieszając widelcem, aby go napowietrzyć.

  • 175g Kuskus

Etap 2 /7

Przekrój cytryny na pół i ostrożnie wyciśnij sok za pomocą wyciskarki do cytrusów, naciskając "Start".

  • 200g Cytryny

Etap 3 /7

Umyj i obierz warzywa. Pokrój na kawałki. Odłóż na bok.

  • 250g Ogórek
  • 75g Marchewka

Etap 4 /7

Obierz cebulę i grubo posiekaj. Włóż je do misy rozdrabniacza. Dodaj ogórka i marchewkę. Naciśnij "Start". Dostosuj czas rozdrabniania do swoich preferencji dotyczących mniejszych lub większych kawałków.

  • 50g Czerwone cebule

Etap 5 /7

Wymieszaj warzywa z kuskusem. Pietruszkę i miętę umyj, obierz liście i osusz je. Odetnij liście, jeśli są zbyt duże. Odłóż kilka do dekoracji, a resztę włóż do misy rozdrabniacza. Naciśnij "Start". W razie potrzeby, oczyść ścianki misy z resztek i ponownie uruchom rozdrabniacz.

  • 20g Pietruszka
  • 10g Mięta

Etap 6 /7

Wyłuskaj pestki granatu. Do mieszanki z kuskusem dodaj posiekaną pietruszkę i miętę oraz pestki granata. Skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dopraw i wymieszaj. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

  • 150g Granat
  • 30g Oliwa z oliwek
  • 2szczypta Sól

Etap 7 /7

Dopraw do smaku, udekoruj listkami mięty i pietruszki i podawaj schłodzone.