Sachertorte - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Sachertorte

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 17 min.
  • Czas przygotowania
    45 min.
  • Gotowanie
    47 min.
  • Studzenie
    1 godz. 45 min.

Składniki

2 porcje

  • 320 g Czekolada

  • 170 g Masło

  • 100 ml Gęsta śmietana

  • 6 Jajka

  • 160 g Cukier

  • 60 g Miód

  • 200 g Mąka

  • 2 szczypta Sól

  • 340 g Czekolada

  • 140 g Masło

  • 60 g Miód

  • 400 g Dżem morelowy

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Do nieprzywierającego naczynia włóż masło, połamaną czekoladę i śmietanę. Włóż nieprzywierającą formę do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.

  • 320g Czekolada
  • 170g Masło
  • 100ml Gęsta śmietana

Etap 2 /10

W międzyczasie oddziel białka od żółtek do 2 mis do mieszania. Dodaj ¾ cukru i miodu do żółtek i dobrze ubijaj, aż staną się jasne.

  • 6 Jajka

Etap 3 /10

Roztopioną czekoladę wlej na żółtka, wymieszaj, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj trzepaczką.

  • 320g Czekolada
  • 6 Jajka
  • 200g Mąka

Etap 4 /10

Białka ubij na sztywno, dodając 2 szczypty soli. Dodaj pozostały cukier i ubijaj przez kolejne 30 sekund. Połącz ostrożnie ubite białka z masą czekoladową w 3 etapach, tak aby nie doprowadzić do ich opadnięcia. Wlej do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Wstaw formę do Cake Factory.

  • 6 Jajka
  • 160g Cukier
  • 2szczypta Sól
  • Nieprzywierająca forma

Etap 5 /10

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

Etap 6 /10

Wyjmij formę i potrząśnij nią z boku na bok, aby odkleić ciasto od ścian, a następnie pozostaw je w formie do ostygnięcia.

  • Nieprzywierająca forma

Etap 7 /10

Kiedy ciasto ostygło, ostrożnie wyjmij je z formy i przetnij poziomo na pół. Na małej blasze lub talerzu umieść kratkę Cake Factory, a następnie ułóż ciasto spodem do góry.

Etap 8 /10

Włóż konfiturę do małego garnka i podgrzej, mieszając. Rozsmaruj konfiturę na spodzie ciasta. Nałóż górną warstwę ciasta.

  • 400g Dżem morelowy

Etap 9 /10

Aby przygotować polewę, włóż do nieprzywierającego garnka masło, połamaną czekoladę i miód. Włóż nieprzywierającą misę do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.

  • 340g Czekolada
  • 140g Masło
  • 60g Miód

Etap 10 /10

Doprowadź ganasz do gładkiej konsystencji i rozlej go na całej powierzchni ciasta. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed przełożeniem ciasta na talerz, do podawania użyj dużej łopatki.