Sachertorte
- Całkowity czas 3 godz. 17 min.
- 45 min.
Czas przygotowania - 47 min.
Gotowanie - 1 godz. 45 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
320 g Czekolada
170 g Masło
100 ml Gęsta śmietana
6 Jajka
160 g Cukier
60 g Miód
200 g Mąka
2 szczypta Sól
340 g Czekolada
140 g Masło
60 g Miód
400 g Dżem morelowy
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Do nieprzywierającego naczynia włóż masło, połamaną czekoladę i śmietanę. Włóż nieprzywierającą formę do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 2 /10
W międzyczasie oddziel białka od żółtek do 2 mis do mieszania. Dodaj ¾ cukru i miodu do żółtek i dobrze ubijaj, aż staną się jasne.
Etap 3 /10
Roztopioną czekoladę wlej na żółtka, wymieszaj, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj trzepaczką.
Etap 4 /10
Białka ubij na sztywno, dodając 2 szczypty soli. Dodaj pozostały cukier i ubijaj przez kolejne 30 sekund. Połącz ostrożnie ubite białka z masą czekoladową w 3 etapach, tak aby nie doprowadzić do ich opadnięcia. Wlej do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Wstaw formę do Cake Factory.
Etap 5 /10
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 6 /10
Wyjmij formę i potrząśnij nią z boku na bok, aby odkleić ciasto od ścian, a następnie pozostaw je w formie do ostygnięcia.
Etap 7 /10
Kiedy ciasto ostygło, ostrożnie wyjmij je z formy i przetnij poziomo na pół. Na małej blasze lub talerzu umieść kratkę Cake Factory, a następnie ułóż ciasto spodem do góry.
Etap 8 /10
Włóż konfiturę do małego garnka i podgrzej, mieszając. Rozsmaruj konfiturę na spodzie ciasta. Nałóż górną warstwę ciasta.
Etap 9 /10
Aby przygotować polewę, włóż do nieprzywierającego garnka masło, połamaną czekoladę i miód. Włóż nieprzywierającą misę do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 10 /10
Doprowadź ganasz do gładkiej konsystencji i rozlej go na całej powierzchni ciasta. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed przełożeniem ciasta na talerz, do podawania użyj dużej łopatki.