Sajgonki z kurczakiem - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 XXL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Sajgonki z kurczakiem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    35 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 100 g Makaron ryżowy vermicelli

  • 4 filet Kurczak

  • 3 łyżka Neutralny olej

  • 3 goździk Czosnek

  • 400 g Warzywa na patelnię

  • Sól, pieprz

  • 32 liść Ryż

Akcesoria

  • Grill
    Grill
  • Taca ociekowa
    Taca ociekowa
  • Koszyk do smażenia
    Koszyk do smażenia

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Nawodnij ryżowy makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Weź w ręce i odsącz. Weź nożyczki i grubo posiekaj, a następnie pozostaw do ostygnięcia.

  • 100g Makaron ryżowy vermicelli

Etap 2 /4

Pokrój kurczaka w kostkę i wrzuć go na patelnię z gorącym olejem i posiekanym czosnkiem. Smaż przez 5 minut. Dodaj warzywa na patelnięi smaż jeszcze przez 5 minut. Dodaj makaron i pozostaw do ostygnięcia.

  • 4filet Kurczak
  • 3łyżka Neutralny olej
  • 3goździk Czosnek
  • 400g Warzywa na patelnię
  • Sól, pieprz

Etap 3 /4

Wypełnij miskę ciepłą wodą i rozłóż czystą ściereczkę na powierzchni roboczej. Powoli zanurzaj płaty papieru ryżowego, pozostawiając je w wodzie na kilka minut, a następnie układaj na ściereczce. Na dolną część płatu nałóż pełną łyżkę nadzienia. Zwiń najpierw lewą i prawą krawędź, aby pokryć nadzienie, a następnie zwiń w rulon cały płat. Powtarzaj aż do zużycia całego nadzienia.

  • 32liść Ryż

Etap 4 /4

Włóż płytę grillową do miski, a połowę sajgonek – do miski urządzenia, układając je w taki sposób, aby nie zlepiały się ze sobą. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven&Grill 9in1, umieść połowę sajgonek w koszyku do frytek. Umieść koszyk na środkowej półce, a pod spodem – tacę ociekową. Zamknij drzwiczki. Wersja cyfrowa: Ustaw tryb Pieczenie beztłuszczowe i piecz przez 20 minut w temperaturze 160°C, obracając w połowie pieczenia, a następnie weź drugą porcję i powtórz kroki. Wersja mechaniczna 2in1: Piecz przez 20 minut w temperaturze 160°C, obracając w połowie pieczenia, a następnie weź drugą porcję i powtórz kroki.