Sernik Śmietankowy
- Całkowity czas 50 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 porcja
150 g kakaowych herbatników
2 łyżka masła
450 g twarogu sernikowego z wiaderka
0.25 łyżeczka soli
2 łyżeczka aromatu wniliowego
1 łyżka skrrobi ziemniaczanej
50 g cukru pudru
100 g kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Tortownicę o Ø ok 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Herbatniki zmiksować na piasek i wymieszać z 2 łyżkami roztopionego masła. Powstałą masą równo wyłożyć dno i lekko boki tortownicy a następnie ugnieść dłonią lub łyżką.
Etap 2 /3
Wszystkie składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo, aby do masy nie wtłoczyć zbyt dużo powietrza. Gotową masę przelać do tortownicy na herbatnikowy spód i wyrównać. Do misy Multicookera wlać ok 2 szklanki wody i wstawić ruszt do gotowania na parze. Następnie na ruszcie ustawić tortownice z masą i zamknąć pokrywę. Uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 35 min.
Etap 3 /3
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Tortownicę pozostawić w urządzeniu przez ok 15 min a następnie wyjąć na blat i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie serniczek schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wg własnych upodobań u mnie były to wiśnie deserowe. Podawać dobrze schłodzony. Smacznego