Sernik laskowy - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Kulinarne Co Nieco - blog kulinarny

Sernik laskowy

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 250 g herbatników maśanych

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki kremu czokoladowego typu Nutella

  • 250 g twarogu sernikowego z wiaderka (polecam Piątnicę)

  • 250 g serka mascarpone

  • 100 g pasty z orzechów laskowych

  • 100 g cukru trzcinowego

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

  • 10 g mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki pasty z orzechów laskowych do dekoracji

  • 1 garść posiekanych prażonych orzechów laskowych

Czas przygotowania

Etap 1 /4

W garnuszku lub kuchence mikrofalowej roztopić masło razem z kremem czekoladowym. Wymieszać, aby powstała jednolita masa. Herbatniki zmiksować w mikserze lub malakserze i pod koniec miksowania dodać roztopione masło z kremem. Zmiksować do całkowitego połączenia się składników. Tortownicę o Ø19 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Gotową masę ciasteczkową przesypać do tortownicy i przy pomocy łyżki lub szklanki z równym i płaskim dnem ugnieść na spodzie i bokach. Na dno misy Multicookera wlać ok 400 do 500 ml wody. Wstawić ruszt do gotowania na parze.

  • 250g herbatników maśanych
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kremu czokoladowego typu Nutella

Etap 2 /4

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę sernikową razem i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Masa będzie dość zwarta i lekko gęsta, nie powinna być płynna.

  • 250g twarogu sernikowego z wiaderka (polecam Piątnicę)
  • 250g serka mascarpone
  • 100g pasty z orzechów laskowych
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 10g mąki ziemniaczanej

Etap 3 /4

Przelać masę do tortownicy na ciasteczkowy spód, delikatnie wyrównać i wstawić do wcześniej przygotowanej misy Multicookera. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 40 min. Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę i delikatnie wyjąć tortownicę. Ewentualną skroploną od pary wodnej wodę na wierzchu sernika odsączyć ręcznikiem papierowym. Sernik odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Etap 4 /4

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę i delikatnie wyjąć tortownicę. Ewentualną skroploną od pary wodnej wodę na wierzchu sernika odsączyć ręcznikiem papierowym. Sernik odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować smarując jego wierzch pastą z orzechów laskowych i oprószając prażonymi, drobno posiekanymi orzeszkami. Podawać mocno schłodzony. Smacznego

  • 3 łyżki pasty z orzechów laskowych do dekoracji
  • 1 garść posiekanych prażonych orzechów laskowych