Smażone panzerotti
Tefal
Przepis według Tefal

Smażone panzerotti

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 50 min.
  • Czas przygotowania
    50 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    1 godz. 40 min.

Składniki

6 osób

  • 125 g Mąka manitoba

  • 125 g Mąka uniwersalna

  • 14 cl Woda

  • 5 g Sól drobnoziarnista

  • 5 g Suszone drożdże piwne

  • 5 g Cukier

  • 150 g Mozzarella

  • 100 g Puree pomidorowe

  • 1 łyżeczka Oregano

  • 50 cl Olej do smażenia

  • Sól morska

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /13

W misie robota przez 10 minut rozpuszczaj drożdże w wodzie.

  • 14cl Woda
  • 5g Suszone drożdże piwne

Etap 2 /13

Do misy dodaj 2 rodzaje mąki, sól i cukier. Naciśnij "Start".

  • 125g Mąka manitoba
  • 125g Mąka uniwersalna
  • 5g Sól drobnoziarnista
  • 5g Cukier
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 3 /13

Owiń misę folią spożywczą. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut w temperaturze pokojowej (20-22 stopni).

Etap 4 /13

Usuń folię i wyjmij ciasto.

Etap 5 /13

Na blacie podziel ciasto na 6 części po około 100 g.

Etap 6 /13

Uformuj z nich kulki.

Etap 7 /13

Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Etap 8 /13

Mozzarellę pokrój w drobną kostkę. Dopraw przecier pomidorowy solą i oregano.

  • 150g Mozzarella
  • 100g Puree pomidorowe
  • 1łyżeczka Oregano
  • Sól morska

Etap 9 /13

Rozgrzej olej do 170-180 stopni.

  • 50cl Olej do smażenia

Etap 10 /13

Rozwałkuj kulki. Uformuj z nich małe krążki. Za pomocą łyżeczki na środek każdego krążka nałóż przecier pomidorowy i mozzarellę.

Etap 11 /13

Zawiń ciasto, formując pierogi w kształcie półksiężyców i sklej ich krawędzie, dobrze dociskając je palcami.

Etap 12 /13

Smaż panzerotti na gorącym oleju przez 3-4 minuty.

  • 50cl Olej do smażenia

Etap 13 /13

Odsącz na ręczniku papierowym i podawaj na gorąco, posypane solą morską.

  • Sól morska