Smażone panzerotti
- Całkowity czas 2 godz. 50 min.
- 50 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 1 godz. 40 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
125 g Mąka manitoba
125 g Mąka uniwersalna
14 cl Woda
5 g Sól drobnoziarnista
5 g Suszone drożdże piwne
5 g Cukier
150 g Mozzarella
100 g Puree pomidorowe
1 łyżeczka Oregano
50 cl Olej do smażenia
Sól morska
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /13
W misie robota przez 10 minut rozpuszczaj drożdże w wodzie.
Etap 2 /13
Do misy dodaj 2 rodzaje mąki, sól i cukier. Naciśnij "Start".
Etap 3 /13
Owiń misę folią spożywczą. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut w temperaturze pokojowej (20-22 stopni).
Etap 4 /13
Usuń folię i wyjmij ciasto.
Etap 5 /13
Na blacie podziel ciasto na 6 części po około 100 g.
Etap 6 /13
Uformuj z nich kulki.
Etap 7 /13
Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Etap 8 /13
Mozzarellę pokrój w drobną kostkę. Dopraw przecier pomidorowy solą i oregano.
Etap 9 /13
Rozgrzej olej do 170-180 stopni.
Etap 10 /13
Rozwałkuj kulki. Uformuj z nich małe krążki. Za pomocą łyżeczki na środek każdego krążka nałóż przecier pomidorowy i mozzarellę.
Etap 11 /13
Zawiń ciasto, formując pierogi w kształcie półksiężyców i sklej ich krawędzie, dobrze dociskając je palcami.
Etap 12 /13
Smaż panzerotti na gorącym oleju przez 3-4 minuty.
Etap 13 /13
Odsącz na ręczniku papierowym i podawaj na gorąco, posypane solą morską.