Sok z granatu
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1.5 kg granaty
500 ml woda
2 szczypta sól
4 łyżeczka Cukier
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Aby wyjąć pestki z każdego granatu, obetnij oba końce. Wykonaj 4 nacięcia w skórce bez przecinania części zawierającej pestki. Wlej do miski zimną wodę, zanurz granaty i oderwij pestki od skórki, trzymając je pod wodą. Wylej wodę.
Etap 2 /6
Włóż pestki granatu do blendera.
Etap 3 /6
Naciśnij i przytrzymaj przycisk „Pulse” przez 15 sekund.
Etap 4 /6
Przelej sok przez sitko z drobnymi oczkami, a w razie potrzeby lekko dociśnij pestki szpatułką, aby wycisnąć płyn.
Etap 5 /6
Dodaj wodę cukier i sól. Dobrze wymieszaj szpatułką.
Etap 6 /6
Podawaj na zimno.