Solanka ukraińska wg Andrzeja Andrzejczaka
- Całkowity czas 36 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 26 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1.2 l Wywar wołowy
200 g Ziemniaki
100 ml Sok z kiszonych ogórków
50 g Oliwki zielone
50 g Oliwki czarne
50 g Kapary
200 g Młoda kapusta
50 g Koncentrat pomidorowy
70 g Słonina
20 g Czosnek
250 g Kiełbasa wiejska
100 ml Śmietana
1 szt. Koper
1 szt. Natka pietruszki
Sól
1 łyżeczka Pieprz
1 szt. Chilli
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Słoninę kroimy w drobną kostkę i mocno smażymy 5min.
Etap 3 /6
Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i mocno smażymy 5 min. Na koniec wrzucamy pokrojony w grubą kostkę młodą kapustę chwilę smażymy i dodajemy czosnek.
Etap 4 /6
Zalewamy całość bulionem i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy podciśnieniem wg wskazań.
Etap 5 /6
Po ugotowaniu ziemniaków wlewamy sok z kiszonych ogórków, dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwki, kapary i kawałki mięsa z bulionu i średnio dusimy 5 min.
Etap 6 /6
Na koniec dodajemy pokrojony koper i natkę. Zupę serwujemy z kleksem kwaśnej i gęstej śmietany.