Sos winegret z ziarenkami maku
Tefal
Przepis według Tefal

Sos winegret z ziarenkami maku

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 150 g Cukier

  • 120 ml biały ocet

  • 2 łyżka posiekana czerwona cebula

  • 1 łyżeczka sucha mielona gorczyca

  • 1 łyżeczka sól

  • 224 ml olej rzepakowy (lub bardzo łagodna oliwa z pierwszego tłoczenia)

  • 1 łyżka ziarenka maku

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Do blendera dodaj cukier, ocet, cebulę, musztardę i sól.

  • 150g Cukier
  • 120ml biały ocet
  • 2łyżka posiekana czerwona cebula
  • 1łyżeczka sucha mielona gorczyca
  • 1łyżeczka sól

Etap 2 /6

Ustaw wskazany program na jedną minutę i uruchom go.

Etap 3 /6

Powoli wlej olej do blendera.

  • 224ml olej rzepakowy (lub bardzo łagodna oliwa z pierwszego tłoczenia)

Etap 4 /6

Ustaw wskazany program na 15 sekund i uruchom go.

Etap 5 /6

Dodaj ziarenka i wymieszaj.

  • 1łyżka ziarenka maku

Etap 6 /6

Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku i spożyj przed upływem tygodnia. Przed podaniem wymieszaj.