Spaghetti Bolognese
- Całkowity czas 4 godz.
- 1 godz.
Czas przygotowania - 2 godz. 30 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
430 g Mąka
200 g Jajka
60 g Pierś bez kości
500 g Płaski stek
140 g Polędwiczki wieprzowe
2000 g Pomidory
40 ml Oliwa z oliwek
2 unit Cebula
4 unit Łodyga selera
2 unit Marchewka
20 g Cukier
300 ml Czerwone wino
600 g Mleko
2 unit Liść laurowy
10 g Tymianek
4 g Sól
4 g Pieprz
Akcesoria
Ubijaczka Przystawka do przecierów Maszynka do makaronu Maszynka do mięsa
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Dodaj mąkę i jajka do misy urządzenia. Naciśnij "Start". Po wymieszaniu masa powinna przypominać kruszonkę. Ciasto musi być suche, aby nie sklejało się, gdy wychodzi z dyszy.
Etap 2 /10
Pozostaw mieszankę na ok. 30 minut w lodówce.
Etap 3 /10
Pierś pokrój na małe kawałki i odstaw na bok.
Etap 4 /10
Pokrój mięso na kawałki, które zmieszczą się w otworze maszynki do mielenia mięsa. Usuń ścięgna i włókniste części. Załóż średnie ostrze i podłącz maszynkę do urządzenia. Naciśnij "Start". Zmielone mięso włóż do lodówki.
Etap 5 /10
Do urządzenia podłącz wyciskarkę do coulis i przepuść przez nią pomidory pokrojone na małe kawałki.
Etap 6 /10
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę pierś, warzywa i przygotowane wcześniej mięso mielone. Posyp szczyptą cukru.
Etap 7 /10
Po zarumienieniu, wlej wino i mleko. Dodaj liść laurowy i tymianek. Dopraw i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu przez 2 godziny. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę koncentratu pomidorowego, aby zagęścić sos.
Etap 8 /10
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
Etap 9 /10
Do urządzenia podłącz dyszę do przygotowywania makaronu i odpowiednią końcówkę. Unikaj wkładania zbyt dużej ilości ciasta, aby nie zablokować dyszy. Mocno dociśnij tłok.
Etap 10 /10
Tak przygotowany makaron gotuj przez ok. 15 minut. Czas gotowania może wahać się od 10 do 20 minut w zależności od użytej mąki. Makaron podawaj z sosem, udekorowany świeżymi ziołami i parmezanem.