Spaghetti Bolognese - przepisy Kitchen Coach | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Spaghetti Bolognese

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 4 godz.
  • Czas przygotowania
    1 godz.
  • Gotowanie
    2 godz. 30 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

8 osób

  • 430 g Mąka

  • 200 g Jajka

  • 60 g Pierś bez kości

  • 500 g Płaski stek

  • 140 g Polędwiczki wieprzowe

  • 2000 g Pomidory

  • 40 g Oliwa z oliwek

  • 2 unit Cebula

  • 4 unit Łodyga selera

  • 2 unit Marchewka

  • 20 g Cukier

  • 300 g Czerwone wino

  • 600 g Mleko

  • 2 unit Liść laurowy

  • 10 g Tymianek

  • 4 g Sól

  • 4 g Pieprz

Akcesoria

  • Ubijaczka
    Ubijaczka
  • Przystawka do przecierów
    Przystawka do przecierów
  • Maszynka do makaronu
    Maszynka do makaronu
  • Maszynka do mięsa
    Maszynka do mięsa

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Dodaj mąkę i jajka do misy urządzenia. Naciśnij "Start". Po wymieszaniu masa powinna przypominać kruszonkę. Ciasto musi być suche, aby nie sklejało się, gdy wychodzi z dyszy.

  • 430g Mąka
  • 200g Jajka
  • Ubijaczka

Etap 2 /10

Pozostaw mieszankę na ok. 30 minut w lodówce.

Etap 3 /10

Pierś pokrój na małe kawałki i odstaw na bok.

  • 60g Pierś bez kości

Etap 4 /10

Pokrój mięso na kawałki, które zmieszczą się w otworze maszynki do mielenia mięsa. Usuń ścięgna i włókniste części. Załóż średnie ostrze i podłącz maszynkę do urządzenia. Naciśnij "Start". Zmielone mięso włóż do lodówki.

  • 500g Płaski stek
  • 140g Polędwiczki wieprzowe
  • Maszynka do mięsa

Etap 5 /10

Do urządzenia podłącz wyciskarkę do coulis i przepuść przez nią pomidory pokrojone na małe kawałki.

  • 2000g Pomidory
  • Przystawka do przecierów

Etap 6 /10

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę pierś, warzywa i przygotowane wcześniej mięso mielone. Posyp szczyptą cukru.

  • 2unit Cebula
  • 4unit Łodyga selera
  • 2unit Marchewka
  • 20g Cukier

Etap 7 /10

Po zarumienieniu, wlej wino i mleko. Dodaj liść laurowy i tymianek. Dopraw i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu przez 2 godziny. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę koncentratu pomidorowego, aby zagęścić sos.

  • 300g Czerwone wino
  • 600g Mleko
  • 2unit Liść laurowy
  • 10g Tymianek

Etap 8 /10

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.

Etap 9 /10

Do urządzenia podłącz dyszę do przygotowywania makaronu i odpowiednią końcówkę. Unikaj wkładania zbyt dużej ilości ciasta, aby nie zablokować dyszy. Mocno dociśnij tłok.

  • Maszynka do makaronu

Etap 10 /10

Tak przygotowany makaron gotuj przez ok. 15 minut. Czas gotowania może wahać się od 10 do 20 minut w zależności od użytej mąki. Makaron podawaj z sosem, udekorowany świeżymi ziołami i parmezanem.

  • 4g Sól
  • 4g Pieprz