Steki wołowe w marynacie po azjatycku
Tefal
Przepis według Tefal

Steki wołowe w marynacie po azjatycku

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

4 osób

  • 4 szt. stek wołowy

  • 120 ml ciemny sos sojowy

  • 4 łyżka miód

  • 2 łyżka olej sezamowy

  • 4 centymetr imbir

  • 4 goździk ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka przyprawa chili

  • cebula dymka

  • białe ziarna sezamu

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Obierz i zetrzyj ząbki czosnku oraz imbir. Wymieszaj z przyprawą chili, miodem, sosem sojowym, olejem sezamowym i czterema łyżkami wody. Włóż steki wołowe do marynaty i zostaw w lodówce na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 4 godziny.

  • 4szt. stek wołowy
  • 120ml ciemny sos sojowy
  • 4łyżka miód
  • 2łyżka olej sezamowy
  • 4centymetr imbir
  • 4goździk ząbek czosnku
  • 1łyżeczka przyprawa chili

Etap 2 /4

Odsącz mięso i zachowaj marynatę.

Etap 3 /4

Włącz grill. Wybierz program Stek i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia umieść wołowinę na grillu i zamknij go. Upiecz zgodnie ze swoimi preferencjami: mięso może być krwiste, średnio upieczone lub dobrze upieczone.

Etap 4 /4

Posyp steki wołowe posiekanymi cebulkami dymkami i ziarnami sezamu, a następnie podawaj, używając marynaty jako sosu.

  • szt. cebula dymka
  • białe ziarna sezamu