Steki z grilla z mrożonymi frytkami
- Całkowity czas 25 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
3 Steki wołowe (ok. 200 g każdy)
1 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
800 g Mrożone frytki
Czas przygotowania
Etap 1 /6
20 minut przed przystąpieniem do gotowania wyjmij steki z lodówki. Weź ręcznik kuchenny i osusz je. Posmaruj z obu stron olejem, dopraw solą i pieprzem.
Etap 2 /6
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 8 minut. Połóż steki na płycie w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program KURCZAK, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 35 minut. Umieść frytki na płycie w szufladzie 2.
Etap 3 /6
Naciśnij przycisk SYNC. Naciśnij START, aby rozpocząć pieczenie.
Etap 4 /6
W połowie gotowania obróć steki. Gdy frytki będą w połowie upieczone, urządzenie wyemituje dźwięk, a ikona zamiga. Wstrząśnij wtedy koszem, aby je wymieszać. W trakcie gotowania wstrząśnij koszem jeszcze raz.
Etap 5 /6
Upewnij się, że żeberka są dobrze upieczone, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 6 /6
Pokrój mięso na paski i natychmiast podawaj. Podawaj z zieloną sałatką.