Steki z grilla z mrożonymi frytkami - przepisy Dual EasyFry&Grill | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Steki z grilla z mrożonymi frytkami

Review 5 stars (average)

- /5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 3 Steki wołowe (ok. 200 g każdy)

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • Sól, pieprz

  • 800 g Mrożone frytki

Czas przygotowania

Etap 1 /6

20 minut przed przystąpieniem do gotowania wyjmij steki z lodówki. Weź ręcznik kuchenny i osusz je. Posmaruj z obu stron olejem, dopraw solą i pieprzem.

  • 3 Steki wołowe (ok. 200 g każdy)
  • 1łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Etap 2 /6

Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 8 minut. Połóż steki na płycie w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program KURCZAK, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 35 minut. Umieść frytki na płycie w szufladzie 2.

  • 800g Mrożone frytki

Etap 3 /6

Naciśnij przycisk SYNC. Naciśnij START, aby rozpocząć pieczenie.

Etap 4 /6

W połowie gotowania obróć steki. Gdy frytki będą w połowie upieczone, urządzenie wyemituje dźwięk, a ikona zamiga. Wstrząśnij wtedy koszem, aby je wymieszać. W trakcie gotowania wstrząśnij koszem jeszcze raz.

Etap 5 /6

Upewnij się, że żeberka są dobrze upieczone, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut.

Etap 6 /6

Pokrój mięso na paski i natychmiast podawaj. Podawaj z zieloną sałatką.