Strudel z jabłkami
Tefal
Przepis według Tefal

Strudel z jabłkami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    20 min.

Składniki

1 porcja

  • 1 szt. Jabłko

  • Pomarańcza

  • 1 łyżka Miód

  • 60 g Rodzynki

  • 40 g Cukier drobny

  • 1 szt. Rolka ciasta francuskiego

  • 3 łyżka Mielone migdały

  • 1 szt. Żółtka jajek

  • 1 łyżeczka Mleko

  • 2 łyżka Płatki migdałów

  • 1 łyżeczka Cynamon

  • 1 łyżeczka Cukier drobny

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki, a następnie usmaż na patelni z masłem przez 3 minuty.

  • 1szt. Jabłko

Etap 2 /9

Następnie dodaj sok pomarańczowy, miód, rodzynki i cukier, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.

  • Pomarańcza
  • 1łyżka Miód
  • 60g Rodzynki
  • 40g Cukier drobny

Etap 3 /9

Usuń nadmiar soku i włóż owoce do lodówki na 20 minut, aby się schłodziły.

Etap 4 /9

Rozwałkuj ciasto francuskie i rozłóż dwie łyżki mielonych migdałów w pasku wzdłuż środka ciasta. Na wierzchu ułóż masę jabłkową, a następnie posyp pozostałą łyżką mielonych migdałów.

  • 1szt. Rolka ciasta francuskiego
  • 3łyżka Mielone migdały

Etap 5 /9

Złóż każdą stronę ciasta do środka zamykając w ten sposób mieszankę jabłkową i zlep końce, aby uzyskać pożądany kształt. Odwróć ciasto i umieść w nieprzywierającej formie.

  • Nieprzywierająca forma

Etap 6 /9

Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nim ciasto. Posyp płatkami migdałów.

  • 1szt. Żółtka jajek
  • 1łyżeczka Mleko
  • 2łyżka Płatki migdałów
  • Nieprzywierająca forma

Etap 7 /9

Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim cały placek.

  • 1łyżeczka Cynamon
  • 1łyżeczka Cukier drobny
  • Nieprzywierająca forma

Etap 8 /9

Piecz w programie w wyznaczonym czasie.

  • Nieprzywierająca forma

Etap 9 /9

Strudel możesz jeść na ciepło lub na zimno.