Strudel
- Całkowity czas 1 godz.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
1 Ciasto francuskie
3 Żółte jabłka
30 g Rodzynki
15 g Cukier
1 łyżeczka Cynamon
10 cl Sok z cytryny
1 Jajko
10 g Cukier puder
Czas przygotowania
Etap 1 /13
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Etap 2 /13
Postępuj zgodnie ze wskazówkami z podstawowego przepisu na ciasto francuskie.
1 Ciasto francuskie
Etap 3 /13
Obierz jabłka i pokrój je w małe kostki.
3 Żółte jabłka
Etap 4 /13
W osobnej misce umieść pokrojone jabłka, rodzynki, sok z cytryny, cynamon i cukier.
30g Rodzynki 15g Cukier 1łyżeczka Cynamon 10cl Sok z cytryny
Etap 5 /13
Pozostaw mieszankę na około 10 minut, żeby jabłka przeszły aromatem.
Etap 6 /13
Rozwałkuj ciasto francuskie w kształt prostokąta.
Etap 7 /13
Ułóż na środku nadzienie jabłkowe.
Etap 8 /13
Do osobnej miski wbij jajko.
1 Jajko
Etap 9 /13
Zwiń brzegi ciasta francuskiego i sklej je roztrzepanym jajkiem.
Etap 10 /13
Obróć strudel i umieść go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Etap 11 /13
Natnij powierzchnię ciasta nożem.
Etap 12 /13
Posmaruj strudel roztrzepanym jajkiem i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
1 Jajko
Etap 13 /13
Po wystygnięciu podawaj strudel posypany cukrem pudrem.
10g Cukier puder