Strudel
Tefal
Przepis według Tefal

Strudel

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

8 osób

  • 1 Ciasto francuskie

  • 3 Żółte jabłka

  • 30 g Rodzynki

  • 15 g Cukier

  • 1 łyżeczka Cynamon

  • 10 cl Sok z cytryny

  • 1 Jajko

  • 10 g Cukier puder

Czas przygotowania

Etap 1 /13

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Etap 2 /13

Postępuj zgodnie ze wskazówkami z podstawowego przepisu na ciasto francuskie.

  • 1 Ciasto francuskie

Etap 3 /13

Obierz jabłka i pokrój je w małe kostki.

  • 3 Żółte jabłka

Etap 4 /13

W osobnej misce umieść pokrojone jabłka, rodzynki, sok z cytryny, cynamon i cukier.

  • 30g Rodzynki
  • 15g Cukier
  • 1łyżeczka Cynamon
  • 10cl Sok z cytryny

Etap 5 /13

Pozostaw mieszankę na około 10 minut, żeby jabłka przeszły aromatem.

Etap 6 /13

Rozwałkuj ciasto francuskie w kształt prostokąta.

Etap 7 /13

Ułóż na środku nadzienie jabłkowe.

Etap 8 /13

Do osobnej miski wbij jajko.

  • 1 Jajko

Etap 9 /13

Zwiń brzegi ciasta francuskiego i sklej je roztrzepanym jajkiem.

Etap 10 /13

Obróć strudel i umieść go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 11 /13

Natnij powierzchnię ciasta nożem.

Etap 12 /13

Posmaruj strudel roztrzepanym jajkiem i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

  • 1 Jajko

Etap 13 /13

Po wystygnięciu podawaj strudel posypany cukrem pudrem.

  • 10g Cukier puder