Szaszłyki w marynacie z gochujang i miso na puree ziemniaczano-soczewicowym
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 osoba
Składniki na szaszłyki:
1 Mała cukinia
1 Czerwona papryka
1 Średnia czerwona cebula
1 kostka Tofu wędzone
Składniki na marynatę:
50 ml Woda
2 łyżka Słodzidła (syrop klonowy, melasa, miód z mniszka)
1 łyżeczka Pasta miso
1 łyżeczka Pasta gochujang
2 łyżka Sok z cytryny
2 łyżka Sos sojowy
1 Ząbek czosnku
Składniki na puree:
2 Średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
150 g Czerwona soczewica
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Ziemniaki i soczewicę zalej wodą i posól a następnie gotuj do zmięknięcia.
Etap 2 /7
Odcedź, ale nie wylewaj wody.
Etap 3 /7
Ubij wszystko na gładką masę, albo zblenduj jeśli masz końcówkę do robienia puree. Jeśli masa jest zbyt gęsta lub sucha dolej część z odcedzonej wody.
Etap 4 /7
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty.
Etap 5 /7
Umyj i pokrój wszystkie warzywa w kostki o podobnym rozmiarze, to samo zrób z tofu i nabij wszystko na patyczki.
Etap 6 /7
Rozgrzej grilla w trybie manualnym do 180°C i grilluj szaszłyki przez 10 minut z każdej strony (łącznie 20 minut).
Etap 7 /7
Pozostaw szaszłyki na grillu i posmaruj je dokładnie z każdej strony marynatą. Grilluj jeszcze 5 minut.