Szaszłyki z indyka w azjatyckiej marynacie
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 sztuki
350 g Piersi z indyka
1 Czerwona papryka
Marynata:
1 łyżka Oleju sezamowego
1 łyżka Sosu sojowego
1 łyżka Sosu ostrygowego
1 Ząbek czosnku
1 łyżka Posiekanego imbiru
Pieprz
0.5 łyżeczka Wędzonej papryki
0.5 łyżeczka Chili
1 łyżka Miodu
Sos chili-mayo:
1 łyżka Jogurtu greckiego
1 łyżka Majonezu
1 łyżeczka Sosu sriracha
Do podania: ryż, szczypiorek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.
Etap 2 /6
Indyka pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z marynatą. Odstaw do lodówki na 30 minut lub na całą noc.
Etap 3 /6
Paprykę również pokrój w grubą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziej na przemian kurczaka oraz paprykę.
Etap 4 /6
Włóż szaszłyki do AirFryer’a i piecz w 180°C przez 15 minut.
Etap 5 /6
W czasie gdy szaszłyki się pieką, przygotuj sos chili-mayo mieszając jogurt z majonezem i srirachą.
Etap 6 /6
Gotowe szaszłyki ułóż na ryżu, polej sosem i posyp szczypiorkiem.