Szwajcarskie placki ziemniaczane z grillowanymi pieczarkami
Tefal
Przepis według Tefal

Szwajcarskie placki ziemniaczane z grillowanymi pieczarkami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1 kg Ziemniaki

  • 150 g Cebula (mniej więcej 1 duża sztuka)

  • 1 łyżka Skrobia ziemniaczana

  • 1 łyżeczka Ziarna kminu rzymskiego

  • 1 łyżka Olej słonecznikowy

  • 2 Jajka

  • Sól, pieprz

  • 500 g Pieczarki

  • 2 goździk Czosnek

  • 60 g Cebula dymka

  • 2 łyżka Olej słonecznikowy

  • Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Obierz ziemniaki. Zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami, weź w ręce i wyciśnij nad miską, po czym włóż do drugiej miski. Obierz i posiekaj cebulę, a następnie dodaj ją do ziemniaków. Ostrożnie wylej z miski pozostałą wodę z ziemniaków, zbierz skrobię opadłą na spód i wsyp ją do miski z dodatkową skrobią ziemniaczaną. Dodaj ziarna kminu rzymskiego, olej i jajka. Dobrze dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

  • 1kg Ziemniaki
  • 150g Cebula (mniej więcej 1 duża sztuka)
  • 1łyżka Skrobia ziemniaczana
  • 1łyżeczka Ziarna kminu rzymskiego
  • 1łyżka Olej słonecznikowy
  • 2 Jajka
  • Sól, pieprz

Etap 2 /5

Przełóż ciasto na placki do formy do pieczenia. Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu gotuj przez 10 minut.

Etap 3 /5

W międzyczasie umyj pieczarki, pokrój je na plasterki o długości 1 cm i włóż do miski z obranymi i posiekanymi ząbkami czosnku, drobno posiekaną cebulą, olejem, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko.

  • 500g Pieczarki
  • 2goździk Czosnek
  • 60g Cebula dymka
  • 2łyżka Olej słonecznikowy
  • Sól, pieprz

Etap 4 /5

Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Weź 2 szpatułki, ostrożnie obróć placki, a na płycie grillowej połóż połowę pieczarek. Grilluj placki przez 10 minut, obracając je w połowie gotowania. Odstaw na bok, a pozostałe pieczarki przyrządź w ten sam sposób. 5 minut przed zakończeniem grillowania pieczarek obróć placki po raz ostatni.

Etap 5 /5

Pokrój placki na kawałki i podawaj z pieczarkami.