Szynka na parze do chleba - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Kulinarne Co Nieco

Szynka na parze do chleba

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 25 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    50 min.
  • Studzenie
    24 godz.

Składniki

20 porcja

  • 1.5 kg szynki wieprzowej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 0.5 łyżeczka ostrej papryki

  • 0.5 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 biała cebula

  • 1 czerwona cebula

  • 1 l przegotowanej i przestudzonej wody (na solankę)

  • 75 g soli kuchennej (na solankę)

  • 500 ml gorącej wody

  • 2 listki laurowe

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka octu

  • 3 kulki ziela angielskiego

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Do pojemnika wlać ok. 1 litra przegotowanej i wystudzonej wody, a następnie dodać 75 g soli kuchennej. Wymieszać, aby sól się rozpuściła. Szynkę umyć i oczyścić z ewentualnych błonek, chrząstek i kawałków większego tłuszczu. W razie potrzeby mięso można obwiązać sznurkiem, aby nadać mu ładny okrągły kształt. Tak przygotowane mięso włożyć do roztworu solankowego tak aby cały kawałek mięsa znajdował się w solance. W razie potrzeby zwiększyć ilość solanki. Przyjmuje się, że na każdy litr wody należy użyć 75 g soli. Następnie zamknąć pojemnik i odstawić do lodówki na min 24 h.

  • 1.5kg szynki wieprzowej
  • 1l przegotowanej i przestudzonej wody (na solankę)
  • 75g soli kuchennej (na solankę)

Etap 2 /4

Po tym czasie wyjąć mięso z solanki, umyć pod bieżącą wodą a następnie dokładnie osuszyć w ręczniku papierowym. W miseczce wymieszać wszystkie suche przyprawy. Obsypać nimi szynkę a następnie wetrzeć przyprawy dłońmi w mięso.

  • 1łyżeczka soli
  • 1łyżeczka pieprzu
  • 1łyżeczka słodkiej papryki
  • 0.5łyżeczka ostrej papryki
  • 0.5łyżeczka wędzonej papryki
  • 1łyżeczka majeranku
  • 1łyżeczka granulowanego czosnku

Etap 3 /4

Do misy Cook4me wlać 500 ml ciepłej wody. Dodać cukier, ocet, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać. Obrać obie cebule i pokroić w cienkie półplastry. Przyprawione mięso umieścić w misie do gotowania na parze. Obłożyć mięso pokrojoną cebulą, a następnie wstawić pojemnik do misy.

  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 500ml gorącej wody
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 3 kulki ziela angielskiego

Etap 4 /4

Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM na 50 min. Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć pojemnik z mięsem, usunąć cebulę i odstawić szynkę do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone mięso umieścić w pojemniku z zamknięciem. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na kilka godzin. Zimną szynkę będzie się łatwiej kroiło w cienkie plastry. Podawać cienko krojoną z ulubionym pieczywem i innymi dodatkami.