Szynka z jabłkami
- Całkowity czas 29 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 24 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
300 g szynki wieprzowej
4 ziemniaki
2 jabłka (odmiana Champion)
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
2 łyżeczka soli
2 łyżeczka pieprzu
50 ml czerwonego wina wytrawnego
100 ml wody
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Ziemniaki wyszorować i pokroić w ćwiartki, oprószyć solą (0.5 łyżeczki soli). Każde jabłko pokroić na osiem cząstek i usunąć gniazdo nasienne. Szynkę pokroić na grube kawałki, każdy kawałek mięsa ponakłuwać lub delikatnie rozbić, przyprawić solą (1.5 łyżeczki), pieprzem i kolendrą.
Etap 2 /4
W misie urządzenia rozpuścić łyżkę masła klarowanego. Na maśle podsmażyć mięso - obsmażać przez 2 minuty (po minucie z każdej strony). Dolać wino i obsmażać mięso jeszcze po minucie na stronę, żeby alkohol odparował z wina.
Etap 3 /4
Do misy urządzenia, do podsmażonego mięsa, dodać ziemniaki i jabłka, dolać 100 ml wody, całość delikatnie przemieszać. Zamknąć pokrywę urządzenia, gotować pod ciśnieniem.
Etap 4 /4
Wyłączyć Cook4me. Nałożyć pokrywę do zapiekania Extra Crisp, zapiekać na programie Grill (program 2) przez 15 minut.