Tantanmen ramen
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Tantanmen ramen

Review 5 stars (average)

-/5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • WYWAR:

  • 1 Kurczaka (do 1 kg)

  • 1 Marchewka (120 g)

  • Wodorosty wakame (szczypta)

  • 3 Suszone grzyby shiitake

  • 1 Cebula (55 g)

  • 1 pęczek Dymki (jasna część)

  • Czonku

  • 3 Kawałek Imbiru

  • 3 łyżka Sosu sojowego

  • 1.5 łyżeczka Soli

  • 2 łyżeczka Cukru

  • 2 Litry wody

  • 350 ml Mleka sojowego

  • MIĘSO:

  • 300 g Mielonej wieprzowiny

  • 2 Ząbki czosnku

  • 1 łyżka Tartego imbiru

  • 2 łyżka Sosu sojowego

  • 1 łyżeczka Cukru

  • 1 łyżka Sosu ostrygowego

  • Chili (wg uznania)

  • 1 łyżeczka Oleju sezamowego

  • 1 łyżka Oleju roślinnego

  • PASTA:

  • 4 łyżka Masła orzechowego bez cukru

  • 2 łyżka Sosu sojowego

  • 2 łyżka Octu winnego

  • Olej chili (opcjonalnie wg uznania)

  • DODATKI:

  • 4 Jajka ugotowane na półtwardo

  • 1 garść Zielonej części dymki

  • 4 porcje Makaronu ramen (ok. 400 g)

  • 4 Garście szpinaku baby

  • 1 łyżka Czarnego sezamu (opcjonalnie)

  • 4 łyżka Kukurydzy konserwowej (może być z chili)

  • 1 łyżeczka Masła

  • 1 szczypta Soli

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Przygotuj wszystkie składniki. Ugotuj wcześniej jajka - najlepiej na półtwardo (6-7 minut od momentu zagotowania). Ugotuj też makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu - zrób to jednak przed samym podaniem.

Etap 2 /10

Do wywaru obierz i przekrój na pół jedną cebulę. Imbir obierz ze skórki i pozostaw w całości, a marchewkę umyj i obierz. W przypadku przygotowywania mięsa imbir zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Etap 3 /10

Teraz przygotujmy szpinak. Rozgrzej urządzenie, a następnie dodaj masło. Nie dodawaj go wcześniej, ponieważ przypali się pod wpływem temperatury w czasie rozgrzewania garnka. Na stopione masło od razu dołóż szpinak. Wsyp szczyptę soli i podsmaż do zwiędnięcia. Gotowy szpinak przełóż na talerz.

Etap 4 /10

Przejdźmy do mięsa. Do garnka wlej łyżkę oleju roślinnego i dodaj mięso mielone. Podsmażaj często mieszając. Po około 6 minutach dodaj starty na tarce imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż dalej przez minutę. Po tym czasie dodaj sos sojowy, ostrygowy, cukier, chili (jeśli używasz).

Etap 5 /10

Po zakończonym czasie skrop wieprzowinę odrobiną oleju sezamowego i spróbuj czy smak ci odpowiada. Przełóż na talerz.

Etap 6 /10

Teraz przygotuj wywar. Do urządzenia dodaj umytego i oczyszczonego kurczaka, marchewkę, wakame, grzyby shiitake, jasne części dymki, całą główkę czosnku przekrojoną w poprzek, 3 cm kawałek obranego ze skórki imbiru, cebulę, sos sojowy, sól, cukier i wodę. Nie dodawaj jeszcze mleka. Domknij pokrywę i gotuj pod ciśnieniem.

Etap 7 /10

Otwórz urządzenie. Usuń mięso i wszystkie dodatki. Wlej mleko i przejdź w tryb duszenia. Gotuj do momentu pierwszego zabulgotania wywaru - nie dłużej. Wyłącz urządzenie. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i cukrem, aby uzyskać pełny, mocny smak. Całość będzie dość tłusta.

Etap 8 /10

Przygotuj pastę. W tym celu wymieszaj masło orzechowe, sos sojowy, ocet winny oraz odrobinę oleju chili (ilość wg uznania - składnik opcjonalny). Najlepiej użyć do tego rózgi. Jeśli ciężko wszystko rozmieszać - dodaj trochę wody.

Etap 9 /10

Czas na podanie. Do dużej miseczki dodaj chochelkę wywaru i 1 łyżkę pasty orzechowej. Rozmieszaj dokładnie rózgą. Pamiętaj, że bulion musi być bardzo gorący. Mieszaj, aż pozbędziesz się grudek. Teraz dodaj więcej bulionu (wg uznania) oraz porcję makaronu.

Etap 10 /10

Następnie tak jak to pokazano na zdjęciu umieść porcję mięsa, kukurydzy i szpinaku, a także jedno jajko przekrojone na pół. Górę udekoruj czarnym sezamem i drobno pociętą dymką. Pamiętaj, że od początku do końca masz wpływ na smak swojego ramenu. Próbuj i doprawiaj wg uznania.