Tarta z jabłkami w kształcie róż
- Całkowity czas 2 godz. 40 min.
- 1 godz.
Czas przygotowania - 1 godz. 10 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 Ciasto kruche słodkie
40 g Masło
35 g Cukier
1 Jajko
40 g Mielone migdały
8 Czerwone jabłka
2 Cytryny
15 g Masło
15 g Cukier
Akcesoria
Ubijaczka
Czas przygotowania
Etap 1 /21
Ten przepis wymaga wcześniejszego przygotowania: ciasto kruche słodkie. Czy przygotowałeś go przed kontynuowaniem tego przepisu? Jeśli nie, możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu.Przygotowanie zajmuje 2h15: 15min czasu przygotowania i 2h odpoczynku w lodówce
Etap 2 /21
Rozwałkuj kruche ciasto na grubość 3–4 mm.
Etap 3 /21
Formę o średnicy 24 cm nasmaruj masłem i włóż do niej ciasto. Delikatnie dociśnij ciasto palcami, aby dopasowało się do krawędzi naczynia, pozostawiając nadmiar ciasta na zewnątrz. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.
Etap 4 /21
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Etap 5 /21
W misie robota umieść masło (niech będzie lekko miękkie) i cukier puder. Naciśnij "Start".
Etap 6 /21
Dodaj jajka i naciśnij "Start".
Etap 7 /21
Dodaj mielone migdały i naciśnij "Start". Powinien powstać gładki krem migdałowy.
Etap 8 /21
Wyjmij ciasto z lodówki i odkrój nadmiar ciasta nożem.
Etap 9 /21
Na wierzchu umieść arkusz papieru do pieczenia, połóż na nim ceramiczne kulki do pieczenia lub suszoną fasolę, aby dociążyć ciasto.
Etap 10 /21
Piecz ciasto 15–20 minut w 180 stopniach.
Etap 11 /21
Następnie posmaruj tartę kremem migdałowym i piecz przez kolejne 20 minut w 180 stopniach.
Etap 12 /21
Umyj jabłka i pokrój je w cienkie plasterki tak, aby zachować skórkę.
Etap 13 /21
Namocz plasterki jabłka w wodzie z cytryną, żeby nie zbrązowiały.
Etap 14 /21
Umieść plasterki jabłka na 40 sekund w mikrofalówce, następnie przekrój je na pół.
Etap 15 /21
Uformuj różyczki: na desce ułóż około 8–10 cienkich plasterków jabłka tak, by na siebie nachodziły. Następnie zwiń je w różyczkę.
Etap 16 /21
Powtórz krok, aby uzyskać tyle różyczek, ile potrzebujesz do udekorowania tarty.
Etap 17 /21
Pozostałe plasterki umieść w rondlu z sokiem z jednej cytryny. Duś przez około 10–15 minut na średnim ogniu, regularnie mieszając. Przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce.
Etap 18 /21
Równomiernie rozprowadź warstwę jabłkowej konfitury na cieście.
Etap 19 /21
Ułóż na wierzchu różyczki z jabłek, lekko je dociskając, aby pozostały w miejscu.
Etap 20 /21
Posmaruj różyczki roztopionym masłem i posyp cukrem.
Etap 21 /21
Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed podaniem.