Tarta z jabłkami w kształcie róż
Tefal
Przepis według Tefal

Tarta z jabłkami w kształcie róż

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 40 min.
  • Czas przygotowania
    1 godz.
  • Gotowanie
    1 godz. 10 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

6 osób

  • 1 Ciasto kruche słodkie

  • 40 g Masło

  • 35 g Cukier

  • 1 Jajko

  • 40 g Mielone migdały

  • 8 Czerwone jabłka

  • 2 Cytryny

  • 15 g Masło

  • 15 g Cukier

Akcesoria

  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /21

Ten przepis wymaga podstawowego przygotowania: ciasto kruche słodkie. Czy przygotowałeś go przed kontynuowaniem tego przepisu? Jeśli nie, możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu. Przygotowanie zajmuje 2h15: 15min czasu przygotowania i 2h odpoczynku w lodówce

  • 1 Ciasto kruche słodkie

Etap 2 /21

Rozwałkuj kruche ciasto na grubość 3–4 mm.

  • 1 Ciasto kruche słodkie

Etap 3 /21

Formę o średnicy 24 cm nasmaruj masłem i włóż do niej ciasto. Delikatnie dociśnij ciasto palcami, aby dopasowało się do krawędzi naczynia, pozostawiając nadmiar ciasta na zewnątrz. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.

Etap 4 /21

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Etap 5 /21

W misie robota umieść masło (niech będzie lekko miękkie) i cukier puder. Naciśnij "Start".

  • 40g Masło
  • 35g Cukier
  • Ubijaczka

Etap 6 /21

Dodaj jajka i naciśnij "Start".

  • 1 Jajko
  • Ubijaczka

Etap 7 /21

Dodaj mielone migdały i naciśnij "Start". Powinien powstać gładki krem migdałowy.

  • 40g Mielone migdały
  • Ubijaczka

Etap 8 /21

Wyjmij ciasto z lodówki i odkrój nadmiar ciasta nożem.

Etap 9 /21

Na wierzchu umieść arkusz papieru do pieczenia, połóż na nim ceramiczne kulki do pieczenia lub suszoną fasolę, aby dociążyć ciasto.

Etap 10 /21

Piecz ciasto 15–20 minut w 180 stopniach.

Etap 11 /21

Następnie posmaruj tartę kremem migdałowym i piecz przez kolejne 20 minut w 180 stopniach.

Etap 12 /21

Umyj jabłka i pokrój je w cienkie plasterki tak, aby zachować skórkę.

  • 8 Czerwone jabłka

Etap 13 /21

Namocz plasterki jabłka w wodzie z cytryną, żeby nie zbrązowiały.

  • 2 Cytryny

Etap 14 /21

Umieść plasterki jabłka na 40 sekund w mikrofalówce, następnie przekrój je na pół.

Etap 15 /21

Uformuj różyczki: na desce ułóż około 8–10 cienkich plasterków jabłka tak, by na siebie nachodziły. Następnie zwiń je w różyczkę.

Etap 16 /21

Powtórz krok, aby uzyskać tyle różyczek, ile potrzebujesz do udekorowania tarty.

Etap 17 /21

Pozostałe plasterki umieść w rondlu z sokiem z jednej cytryny. Duś przez około 10–15 minut na średnim ogniu, regularnie mieszając. Przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce.

  • 2 Cytryny

Etap 18 /21

Równomiernie rozprowadź warstwę jabłkowej konfitury na cieście.

Etap 19 /21

Ułóż na wierzchu różyczki z jabłek, lekko je dociskając, aby pozostały w miejscu.

Etap 20 /21

Posmaruj różyczki roztopionym masłem i posyp cukrem.

  • 15g Masło
  • 15g Cukier

Etap 21 /21

Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed podaniem.