Tartaletki bananowo-kajmakowe
- Całkowity czas 1 godz. 52 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 22 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
1 porcja
Ciasto kruche:
80 g Mąka
40 g Masło
17 g Ubite jajko (1/3 jajka)
40 g Cukier
Mąka do posypania
3 szczypta Sól
Nadzienie:
120 g Słodycze „Dulce de leche”
1 Banan
50 g Mascarpone
80 ml Śmietana kremówka 30%
1 łyżeczka Cukier puder (5 g)
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W dużej misce wyrabiaj mąkę i masło opuszkami palców, aż do uzyskania jednolitej, piaszczystej konsystencji. Dodaj cukier, ubite jajko i sól, a następnie ugniataj ciasto, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Etap 2 /7
Na lekko oprószonym mąką blacie roboczym rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm. Wytnij 12 krążki z ciasta o średnicy 6,5 cm.
Etap 3 /7
Wciśnij krążki ciasta do każdej formy na kruche babeczki. Połóż łyżeczkę kremu kajmakowego na każdy krążek ciasta. Włóż formę do Cake Factory.
Etap 4 /7
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 5 /7
Odstaw tartaletki do ostygnięcia w formie, a następnie ułóż je na ładnym półmisku do serwowania.
Etap 6 /7
Pokrój banana na 12 plasterków i połóż je na tartaletkach.
Etap 7 /7
W tym samym czasie ubij w małej misce ser mascarpone, kremówkę i cukier puder. Napełnij każdą babeczkę kremem. Przechowuj w lodówce, aż do momentu spożycia.