Tartaletki bananowo-kajmakowe - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tartaletki bananowo-kajmakowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 52 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    22 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

1 porcja

  • Ciasto kruche:

  • 80 g Mąka

  • 40 g Masło

  • 17 g Ubite jajko (1/3 jajka)

  • 40 g Cukier

  • Mąka do posypania

  • 3 szczypta Sól

  • Nadzienie:

  • 120 g Słodycze „Dulce de leche”

  • 1 Banan

  • 50 g Mascarpone

  • 80 ml Śmietana kremówka 30%

  • 1 łyżeczka Cukier puder (5 g)

Czas przygotowania

Etap 1 /7

W dużej misce wyrabiaj mąkę i masło opuszkami palców, aż do uzyskania jednolitej, piaszczystej konsystencji. Dodaj cukier, ubite jajko i sól, a następnie ugniataj ciasto, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  • 80g Mąka
  • 40g Masło
  • 17g Ubite jajko (1/3 jajka)
  • 40g Cukier
  • 3szczypta Sól

Etap 2 /7

Na lekko oprószonym mąką blacie roboczym rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm. Wytnij 12 krążki z ciasta o średnicy 6,5 cm.

  • Mąka do posypania

Etap 3 /7

Wciśnij krążki ciasta do każdej formy na kruche babeczki. Połóż łyżeczkę kremu kajmakowego na każdy krążek ciasta. Włóż formę do Cake Factory.

  • 120g Słodycze „Dulce de leche”

Etap 4 /7

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.

Etap 5 /7

Odstaw tartaletki do ostygnięcia w formie, a następnie ułóż je na ładnym półmisku do serwowania.

Etap 6 /7

Pokrój banana na 12 plasterków i połóż je na tartaletkach.

  • 1 Banan

Etap 7 /7

W tym samym czasie ubij w małej misce ser mascarpone, kremówkę i cukier puder. Napełnij każdą babeczkę kremem. Przechowuj w lodówce, aż do momentu spożycia.

  • 50g Mascarpone
  • 80ml Śmietana kremówka 30%
  • 1łyżeczka Cukier puder (5 g)