Truskawkowe fondanty - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Truskawkowe fondanty

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 49 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    29 min.
  • Studzenie
    5 min.

Składniki

3 porcje

  • 540 g Gorzka czekolada

  • 450 g Masło

  • 9 Jajka

  • 225 g Cukier trzcinowy

  • 135 g Mąka

  • 180 g Dżem truskawkowy

  • Dekoracja

  • 18 Truskawki

  • 150 g Gorzka czekolada

  • 1 łyżeczka Masło kakaowe

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Aby przygotować truskawki w czekoladzie, włóż kostki czekolady do nieprzywierającej formy. Uruchom program na podany czas. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.

  • 150g Gorzka czekolada
  • Forma na 6 muffinek

Etap 2 /7

Dodaj masło kakaowe i wymieszaj drewnianą łyżką. Roztopioną czekoladę wlej do małej miski, zanurz truskawki do połowy, a następnie rozłóż je na papierze do pieczenia i odczekaj aż czekolada stwardnieje.

  • 18 Truskawki
  • 1łyżeczka Masło kakaowe

Etap 3 /7

Aby przygotować fondanty: wymieszaj w misce cukier, mąkę i jaja.

  • 9 Jajka
  • 225g Cukier trzcinowy
  • 135g Mąka

Etap 4 /7

Umieść kostki czekolady i kawałki masła w nieprzywierającej formie i rozpuść je według programu i podanego czasu. Wymieszaj i dodaj do poprzedniej masy.

  • 540g Gorzka czekolada
  • 450g Masło
  • Forma na 6 muffinek

Etap 5 /7

Napełnij do połowy wgłębienia i umieść formę w zamrażarce na 5 minut. Wyjmij formę z zamrażarki, dodaj do każdego ciastka łyżkę konfitury i zalej masą czekoladową.

  • 180g Dżem truskawkowy
  • Forma na 6 muffinek

Etap 6 /7

Uruchom program na podany czas. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.

Etap 7 /7

Po lekkim ostygnięciu ciastek, na każdym z nich połóż truskawkę i podawaj.