Warzywne pierożki samosa
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
380 g Kalafior
230 g Mrożony groch
150 g Ser feta
1 łyżka Przyprawa curry
Sól, pieprz
9 liść Ciasto na brik
1 Żółtko
1 łyżka Oliwa z oliwek
Akcesoria
Taca ociekowa Koszyk do frytek
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Pokrój kalafiora na średnie różyczki i opłucz je. Do miski urządzenia włóż groszek i różyczki. Uruchom wskazany program na podany czas.
380g Kalafior 230g Mrożony groch
Etap 2 /4
Wyjmij ugotowane warzywa i włóż do dużej miski. Dodaj pokruszony ser feta, przyprawę curry, szczyptę soli i pieprzu. Rozgnieć widelcem, aby utworzyć gruboziarnistą masę.
150g Ser feta 1łyżka Przyprawa curry Sól, pieprz
Etap 3 /4
Potnij arkusze ciasta brik na równe połówki. Złóż je na pół, zwijając zaokrągloną część w kierunku środka prawej krawędzi. Rozprowadź pełną łyżkę farszu w kierunku krańca paska ciasta, a następnie zwiń, aby utworzyć trójkąt. Zwijaj dalej, aby zamknąć farsz w trójkącie, a następnie posmaruj wystające ciasto małą ilością żółtka i przyklej je do pierożka.
9liść Ciasto na brik 1 Żółtko
Etap 4 /4
Powtarzaj aż do zużycia całego farszu. Włóż tacę grillową do miski, a połowę pierożków samosa do miski urządzenia i posmaruj oliwą z oliwek. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven&Grill 9in1, umieść połowę pierożków samosa w koszyku do frytek. Umieść koszyk na środkowej półce, a pod spodem – tacę ociekową. Zamknij drzwiczki. Wersja cyfrowa: Ustaw program na wskazany czas, a w połowie pieczenia obróć pierożki samosa. Następnie weź drugą porcję i powtórz kroki. Wersja mechaniczna 2 w 1: Gotuj przez 15 minut w temperaturze 170°C. Obróć w połowie gotowania. Następnie weź drugą porcję i powtórz kroki.
1łyżka Oliwa z oliwek