Warzywne pierożki samosa
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
3 łyżka Oliwa z oliwek
375 g Różyczki kalafiora
225 g Mrożony groszek
120 ml Bulion warzywny
150 g Ser feta
1.5 łyżeczka Curry
Sól, pieprz
6 Arkusze ciasta ceglanego
3 łyżka Neutralny olej
Akcesoria
Taca ociekowa Koszyk do smażenia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodać różyczki kalafiora i groszek. Dopraw solą i mieszaj przez 2 minuty na dużym ogniu. Wlać bulion warzywny, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotuj przez 15 minut.
Etap 2 /6
Ugotowane warzywa przekładamy do dużego naczynia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodaj pokruszoną fetę, curry i pieprz. Całość rozgnieć widelcem na gęste purée.
Etap 3 /6
Aby złożyć samosy, zacznij od przecięcia arkuszy ciasta ceglanego na pół, aby uzyskać dwa identyczne półkola. Złóż każde półkole, przesuwając zaokrągloną krawędź w stronę środka prostego boku, aby utworzyć pasek. Na jeden koniec paska nałóż łyżkę nadzienia. Złóż pasek tak, aby powstał trójkąt obejmujący nadzienie. Kontynuuj składanie trójkąta, aż nadzienie zostanie całkowicie owinięte. Aby zamknąć samosę, wsuń pozostały koniec arkusza ciasta w właśnie wykonaną fałdę.
Etap 4 /6
Samosy posmaruj olejem. Połowę z nich należy umieścić w urządzeniu wyposażonym w płytę, tak aby nie zachodziły na siebie. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 5 /6
W połowie pieczenia obróć samosy, aby zarumieniły się z obu stron. Zrób drugą porcję z pozostałych samos.
Etap 6 /6
Smacznego!