Warzywne pierożki samosa
Tefal
Przepis według Tefal

Warzywne pierożki samosa

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 380 g Kalafior

  • 230 g Mrożony groch

  • 150 g Ser feta

  • 1 łyżka Przyprawa curry

  • Sól, pieprz

  • 9 liść Ciasto na brik

  • 1 Żółtko

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

Akcesoria

  • Taca ociekowa
    Taca ociekowa
  • Koszyk do frytek
    Koszyk do frytek

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Pokrój kalafiora na średnie różyczki i opłucz je. Do miski urządzenia włóż groszek i różyczki. Uruchom wskazany program na podany czas.

  • 380g Kalafior
  • 230g Mrożony groch

Etap 2 /4

Wyjmij ugotowane warzywa i włóż do dużej miski. Dodaj pokruszony ser feta, przyprawę curry, szczyptę soli i pieprzu. Rozgnieć widelcem, aby utworzyć gruboziarnistą masę.

  • 150g Ser feta
  • 1łyżka Przyprawa curry
  • Sól, pieprz

Etap 3 /4

Potnij arkusze ciasta brik na równe połówki. Złóż je na pół, zwijając zaokrągloną część w kierunku środka prawej krawędzi. Rozprowadź pełną łyżkę farszu w kierunku krańca paska ciasta, a następnie zwiń, aby utworzyć trójkąt. Zwijaj dalej, aby zamknąć farsz w trójkącie, a następnie posmaruj wystające ciasto małą ilością żółtka i przyklej je do pierożka.

  • 9liść Ciasto na brik
  • 1 Żółtko

Etap 4 /4

Powtarzaj aż do zużycia całego farszu. Włóż tacę grillową do miski, a połowę pierożków samosa do miski urządzenia i posmaruj oliwą z oliwek. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven&Grill 9in1, umieść połowę pierożków samosa w koszyku do frytek. Umieść koszyk na środkowej półce, a pod spodem – tacę ociekową. Zamknij drzwiczki. Wersja cyfrowa: Ustaw program na wskazany czas, a w połowie pieczenia obróć pierożki samosa. Następnie weź drugą porcję i powtórz kroki. Wersja mechaniczna 2 w 1: Gotuj przez 15 minut w temperaturze 170°C. Obróć w połowie gotowania. Następnie weź drugą porcję i powtórz kroki.

  • 1łyżka Oliwa z oliwek