Wegański boczek marchewkowy
- Całkowity czas 1 godz. 18 min.
- 18 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
9 cl Sos sojowy
6 cl Oliwa z oliwek
2 łyżka Syrop klonowy
3 łyżka Pasta sezamowa
1 łyżka Papryka
2 łyżka Czosnek w proszku
1 łyżeczka Czarny pieprz
6 Duże marchewki
1 łyżka Neutralny olej
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W dużej misce wymieszaj sos sojowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy, pastę sezamową, paprykę, czosnek w proszku i czarny pieprz.
Etap 2 /6
Obierz marchewki. Za pomocą obieraczki ścinaj marchewki od góry do dołu, aby uformować paski wielkości plasterków boczku.
Etap 3 /6
Włóż paski marchewek do miski i marynuj przez co najmniej 30 minut.
Etap 4 /6
Na obu grillach ułóż kawałek papieru do pieczenia. Posmaruj olejem. Ułóż suche paski marchewek na każdym grillu, tak aby nie stykały się ze sobą. Włóż grille na górną i środkową półkę urządzenia i zamknij drzwiczki.
Etap 5 /6
Włącz program FRYTKI i piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. W połowie gotowania zmień półki i zamknij drzwiczki, aby dokończyć program.
Etap 6 /6
Po zakończeniu programu weź drugą porcję i powtórz kroki.