Wegańskie babeczki jagodowo-migdałowe - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegańskie babeczki jagodowo-migdałowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    20 min.

Składniki

2 porcje

  • 260 g Jogurt sojowy

  • 80 ml Olej

  • 140 g Drobny brązowy cukier

  • 20 ml Sok z cytryny

  • Ekstrakt z gorzkich migdałów

  • 50 g Mąka migdałowa (domowa przy użyciu ładnych, świeżo zmielonych migdałów)

  • 220 g Mąka T55

  • 2 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona

  • 140 g Jagody, umyte i wysuszone

  • 2 szczypta Sól

  • 30 g Jagody

  • 140 g Cukier puder

  • 140 g Mąka z migdałów

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /5

(CIASTKA) W misce zmiksuj jogurt i olej. Dodaj złoty cukier puder i szczyptę soli, a następnie sok z cytryny i ekstrakt z gorzkich migdałów, ciągle ubijając.

  • 260g Jogurt sojowy
  • 80ml Olej
  • 140g Drobny brązowy cukier
  • 20ml Sok z cytryny
  • Ekstrakt z gorzkich migdałów
  • 2szczypta Sól

Etap 2 /5

Następnie dodaj przesianą mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Porządnie wymieszaj, aby dobrze rozprowadzić proszek do pieczenia i sodę. Dodaj jagody. Rozdziel do 6 zagłębień w formie na babeczki i wstaw je w Cake Factory.

  • 50g Mąka migdałowa (domowa przy użyciu ładnych, świeżo zmielonych migdałów)
  • 2łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1łyżeczka Soda oczyszczona
  • 140g Jagody, umyte i wysuszone
  • Forma na 6 muffinek

Etap 3 /5

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

Etap 4 /5

(DEKORACJA) W trakcie pieczenia użyj drewnianej łyżki do rozgniecenia jagód z cukrem pudrem. Dodaj mąkę migdałową i ugniataj aż uzyskasz gładką i elastyczną masę migdałową. Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia.

  • 30g Jagody
  • 140g Cukier puder
  • 140g Mąka z migdałów

Etap 5 /5

Rozsmaruj pastę migdałową pomiędzy 2 arkuszami papieru tłuszczoodpornego. Wytnij krążki o średnicy od 6 do 7 cm. Połóż je całkiem schłodzonych na muffinach. Gotowe!