Wegańskie babeczki jagodowo-migdałowe
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 20 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
260 g Jogurt sojowy
80 ml Olej
140 g Drobny brązowy cukier
20 ml Sok z cytryny
Ekstrakt z gorzkich migdałów
50 g Mąka migdałowa (domowa przy użyciu ładnych, świeżo zmielonych migdałów)
220 g Mąka T55
2 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Soda oczyszczona
140 g Jagody, umyte i wysuszone
2 szczypta Sól
30 g Jagody
140 g Cukier puder
140 g Mąka z migdałów
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /5
(CIASTKA) W misce zmiksuj jogurt i olej. Dodaj złoty cukier puder i szczyptę soli, a następnie sok z cytryny i ekstrakt z gorzkich migdałów, ciągle ubijając.
Etap 2 /5
Następnie dodaj przesianą mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Porządnie wymieszaj, aby dobrze rozprowadzić proszek do pieczenia i sodę. Dodaj jagody. Rozdziel do 6 zagłębień w formie na babeczki i wstaw je w Cake Factory.
Etap 3 /5
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 4 /5
(DEKORACJA) W trakcie pieczenia użyj drewnianej łyżki do rozgniecenia jagód z cukrem pudrem. Dodaj mąkę migdałową i ugniataj aż uzyskasz gładką i elastyczną masę migdałową. Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia.
Etap 5 /5
Rozsmaruj pastę migdałową pomiędzy 2 arkuszami papieru tłuszczoodpornego. Wytnij krążki o średnicy od 6 do 7 cm. Połóż je całkiem schłodzonych na muffinach. Gotowe!